Ga naar de inhoud

Boek: het bos, vier vragen, het leven en ik

  • door

De afgelopen tijd heb ik weer een aantal hele leuke boeken gelezen, die binnenkort hier verschijnen. Eentje die ik bij toeval tegenkwam in een Viva, sprong er echt uit: Het bos, vier vragen, het leven en ik. Wat een heerlijk boek(je) om te lezen.

Het bos, vier vragen, het leven en ik

Waar gaat het boek ‘Het bos, vier vragen, het leven en ik’ over?

Het boek is een verhaal van een jonge vrouw die zich behoorlijk overweldigd voelt door haar leven, drukke baan en gezin en het bos in vlucht. Hoewel ze alles heeft wat ze wilde, voelt ze zich helemaal niet oké en gelukkig. In het boek ontmoet ze een bijzondere wijze oude dame. Deze dame herkent zich in de jonge vrouw en vertelt haar over de vier levensvragen.

De achterkant van het boek stelt dat het boek je inspireert om te ontdekken wat écht belangrijk voor je is, met meer rust en geluk tot gevolg. De schrijfster is stress- en burn-outcoach en het boek is gebaseerd op haar eigen ervaringen. Het boek leest heel lekker weg en ik had het dan ook zo uit!

Voor veel mensen die kampen met stress- of burn-outklachten is het boek denk ik heel herkenbaar. De vragen helpen je om anders naar situaties te kijken en dagen je misschien wel uit om andere keuzes te maken in het leven.

Wil ik dit echt?

Wanneer de hoofdpersoon en de oude vrouw in het bos elkaar ontmoeten, vertelt de oude vrouw over de vier levensvragen die haar leven veranderd hebben. Natuurlijk krijgt de jonge vrouw niet alle vragen in één keer 😉 Maar de eerste vraag, die haar al wel heel erg helpt, is de vraag: “Wil ik dit echt?”

We maken vaak keuzes met ons hoofd en bedenken praktische argumenten om iets te doen. Maar we zijn veel minder geneigd ons te laten leiden door de kleinere signalen van onze intuïtie, van ons hart.

Pas geleden merkte ik dit zelf. Ik had een sollicitatiegesprek gehad voor een functie die me leuk leek (naast het ondernemen). Nadat ik wegreed, overdacht ik het gesprek nog eens. Bij de mensen die naar het gesprek vroegen benoemde ik alle positieve punten van de functie en de organisatie. Maar iets klopte er niet…

Na een paar dagen besefte ik dat ik aan het beargumenteren was waarom ik de functie zou moeten aannemen, maar diep vanbinnen voelde ik dat ik het niet moest doen. Ik heb de recruiter gebeld en aangegeven dat ik niet goed kon uitleggen wat er miste, maar dat ik wel besefte dat ik het niet zou moeten doen.

Deze vraag had me toen misschien wel kunnen helpen. Ik wilde dit blijkbaar niet écht. En inmiddels, een paar maanden verder, is er iets nieuws langsgekomen waar ik wél heel enthousiast over ben.

Tokimeki

Een zijstapje daarop – wat niet bij dit boek hoort, maar er wel heel er bij past – is het principe van Tokimeki. Het is een Japans principe en gaat over kiezen voor dat waar je hart van gaat fladderen. Voelen dat je ergens écht enthousiast over bent en er blij van wordt en daar voor kiezen. Als je dat doet, kun je ook eigenlijk nooit een verkeerde keuze maken, toch?

Keuzes en veranderingen

De andere vragen van het boek ga ik je niet verklappen, voor het geval je zelf het boek ook wilt lezen. De jonge vrouw raakt in elk geval erg gesteld op de oudere dame en ze wacht regelmatig op haar in het bos. Samen wandelen ze soms en praten ze, over het leven en over de vier vragen.

De vier vragen helpen de jonge vrouw om na te denken over keuzes die ze in het leven maakt. Dat drukke leven, wil ze dat wel echt? En de dingen waar ze zich zo druk om maakt, zijn die wel echt belangrijk?

‘Het bos, vier vragen, het leven en ik’ geeft stof tot nadenken over de keuzes die we zelf maken en nodigt uit tot het veranderen van die keuzes. Is hetgeen wat je nu doet wel echt goed en belangrijk voor jou? En op welke manier zou je er anders mee om kunnen gaan? Beseffen dat je zelf een keuze hebt, geeft vaak al veel opluchting. Want het kan zo voelen alsof je vastzit in een situatie, maar feitelijk zit je alleen vast aan de overtuigingen die je zelf hebt. En er is altijd ruimte voor een klein beetje verandering.

Het boek laat ook zien dat het niet nodig is om direct je hele leven op de schop te gooien. Juist kleine dingen in het dagelijks leven kunnen een enorm verschil kunnen maken. En van daaruit voer je misschien ook wel grote veranderingen door. Op het moment en op de manier dat het voor jou klopt.

Stilte

Een ander aspect dat in het boek duidelijk wordt, is het belang van stilte. Van tijd nemen om stil te staan bij je wensen, verlangens en behoeften. Het maakt duidelijk hoe fijn het is om soms even afstand te nemen van de razende drukte van alledag, om in de natuur tot rust te komen en in stilte nieuwe inzichten te krijgen.

Alleen dat al, tijd nemen voor stilte, is in het huidige dagelijkse leven een flinke uitdaging. Maar het is tegelijk weldadig, en zorgt dat je beter kunt luisteren naar de stem van je hart. En dat je van daaruit keuzes kunt maken die je hart blij maken, en jou dus ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *