Ga naar de inhoud

Boekreview: Goed Werk, plannen volgens StructuurJunkie

goed werk

Het is alweer een tijd geleden dat ik een boek las over planning. De laatste tijd heb ik me er ook niet veel mee bezig gehouden, omdat het niet echt nodig was. Maar ik merk dat het weer drukker wordt en dat ik meer behoefte krijg aan overzicht en structuur. Bij het zoeken naar een nieuwe agenda kwam ik onder andere StructuurJunkie tegen en daar bleek ook een boek van te zijn. Dus bij deze deel ik graag mijn inzichten uit ‘Goed werk‘* met je.

Waar gaat het boek over?

Het boek ‘Goed werk’ is een boek over planning en structuur; volgens de StructuurJunkie methode. Alleen al van de naam werd ik enthousiast, dus de interesse in het boek was snel gewekt. Ik kende de StructuurJunkie planner vooral van naam en eerdere zoektochten naar planners, maar heb er zelf geen ervaring mee.

In het boek legt schrijfster Cynthia uit wat haar tips en tricks rondom plannen en structuur zijn, maar besteed ze ook aandacht aan mindset, uitstelgedrag en de grootste afleiders van deze tijd (e-mail en smartphones).

Het boek is vlot geschreven en bevat persoonlijke voorbeelden maar ook verwijzingen naar (wetenschappelijke) literatuur. Er staan verschillende oefeningen in zodat je over je eigen situatie na kunt denken en je plannen direct kunt vertalen naar acties en je stimuleren echt aan de slag te gaan.

Stappenplannen

Erg fijn in het boek vind ik het stappenplan voor meer structuur en het stappenplan voor een goede planning. Daarbij besteed Cynthia erg veel aandacht aan het plannen van voldoende me-time en oplaadmomenten; vóórdat je andere taken gaat inplannen. Dat past wel in mijn straatje, die aanpak is denk ik heel belangrijk bij het voorkomen van bijvoorbeeld burn-out. Zij is zelf overigens begonnen met het plannen na een burn-out, dus waarschijnlijk is ze er daarom ook zo op gebrand de planning te gebruiken om balans te bewaren in plaats van alles vol te proppen.

Een mooie vraag om te bepalen wat er prioriteit heeft: “Ben ik tevreden als ik ALLEEN dit vandaag gedaan krijg?” –> dit zorgt ervoor dat je in elk geval grote kans hebt op een voldaan gevoel aan het einde van de dag.

Een variatie op die vraag is bijvoorbeeld “wat zou vandaag superfijn maken?” Dit kan soms nét de motivatie meegeven om een lastige taak op te pakken waarvan je weet dat het fijn is als die achter de rug is.

Mega-afleiders

Voor veel mensen denk ik de grootste afleiders van deze tijd (voor mij in elk geval wel..): e-mail en smartphone. n het boek ‘Goed werk’ vind je een aantal goede tips om beter met e-mail en smartphone om te gaan.

Wat voor mij een hele goede vraag was, was “Wat zijn je interne triggers om je smartphone te pakken?” Want bij het veranderen van een gewoonte gaat het erom dat je zicht hebt op wat de trigger is en de onderliggende behoefte die ermee gepaard gaat. Ik ben er nog niet helemaal uit, al merk ik wel dat verveling en onrust twee belangrijke triggers zijn.

De meldingen op mijn telefoon staan vrijwel allemaal uit of stil, dus daar zit ‘t hem niet in. Maar ik merk vaak dat ik toch even wil kijken of er iets is binnengekomen. Bang dat ik iets mis…?

E-mail is voor mij niet zo’n grote afleider, maar check ik wel te vaak. Dus dit was weer een goede reminder om daar even wat strakker op te zijn. Voor het geval je moeite hebt met overzicht krijgen in je mailbox, zit er een handige mappenstructuur in om efficiënter met mail om te gaan.

Goed werk over goede en slechte gewoontes

In het boek wordt veel aandacht besteed aan het vormen en veranderen van gewoontes. Het idee is natuurlijk dat het plannen onderdeel wordt van je goede gewoontes. Maar je gebruikt het plannen ook om goede gewoontes aan te leren. Zo geeft schrijfster Cynthia aan dat zij drie keer per week wil sporten en dit tijdig inplant maar ook bijhoudt ook in een tracker. Op die manier gebruikt ze de planner om er voldoende tijd voor vrij te houden én te zorgen dat ze haar doel van drie keer per week haalt.

Er zit uitgebreide uitleg in over hoe je goede gewoontes kunt aanleren en slechte kunt afleren of veranderen. Uiteindelijk kunnen gewoontes het behalen van je doelen ondersteunen of saboteren. Een heel handig idee wat ik nog niet kende, is die van de ‘swarm of behaviors’ (komt uit het boek Tiny Habits*):

  • Je schrijft in het midden van een vel papier het doel dat je wilt behalen.
  • Daaromheen noteer je 10 gewoontes die je helpen bij het behalen van dit doel.
  • Van die 10 zet je een * bij de 4 of 5 die écht zouden helpen.
  • Je zet een cirkel om alle gewoontes die je makkelijk zou kunnen aanleren.
  • De gewoontes die een * en een cirkel hebben, ga je als eerste inzetten.

Op deze manier zorg je ervoor dat je gedrag en gewoontes je helpen bij het behalen van je doelen.

Is goed werk een aanrader?

Hoewel ik al veel boeken over planning heb gelezen in het verleden, vind ik ‘Goed werk‘* zeker een aanrader. Het is vlot geschreven en bevat erg veel praktische tips en uitleg. Het is niet een voorschrift over hoe het allemaal moet, maar biedt je wel mogelijkheden om je eigen toepassing te maken.

Want ieders leven ziet er anders uit en dat zorgt er ook voor dat iedereen iets anders nodig heeft qua planning. Wat ik heel sterk vind is dat de schrijfster juist ook stimuleert dat je éérst tijd en ruimte maakt voor jezelf, voordat je al het andere inplant. Zo zorg je ervoor dat je voldoende kunt opladen en een goed overzicht hebt van wanneer er teveel op je bordje ligt. Het gaat in het boek vooral om productief werken (= de juiste dingen doen) en niet om alles vol te plannen. De voorbeelden helpen je om duidelijk te maken hoe je op een goede manier kunt plannen.

Dus als je nog een tof boek zoekt over planning, kan ik je deze aanbevelen.

* Als je een boek koopt via deze link ontvang ik daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *