Ga naar de inhoud

Fijne meditaties om te beginnen met mediteren

Mediteren, tegenwoordig heeft iedereen er denk ik wel eens van gehoord en heeft ook wel iedereen er een mening over. De ÊÊn zweert erbij, de ander vindt het zweverige onzin. Sommige mensen stellen zich ervoor open en worden blij verrast terwijl anderen er maar niet aan kunnen wennen. Hoewel er allerlei ‘bewijs’ is dat mediteren positief effect heeft, is het een behoorlijke uitdaging om mee bezig te zijn en blijven. Misschien helpen deze tips je op weg.

Wat is mediteren eigenlijk?

We hebben het wel over mediteren, maar wat is het eigenlijk? Volgens het woordenboek is mediteren ‘zich concentreren op het innerlijk; diep nadenken’. Wikipedia beschrijft meditatie als een oefening om de aandacht en het bewustzijn te trainen.

Anders gezegd: mediteren kun je leren. En in onze altijd maar doordraaiende maatschappij is het wel een handige en fijne vaardigheid. Veel mensen zien mediteren als zweverig en spiritueel, en hoewel het misschien een religieuze of spirituele achtergrond heeft, raken steeds meer mensen (en de wetenschap) overtuigd van de positieve effecten van meditatie.

Wat zijn voordelen van mediteren?

Er worden in boeken en online talloze voordelen van mediteren beschreven, dus ik hou het even bij de dingen die ik zelf merk als ik mediteer:

 • rustiger in m’n hoofd
 • meer helderheid
 • beter relativeren van problemen
 • piekeren doorbreken
 • kalmer reageren op (stress-)situaties
 • milder
 • me-time
 • helpt om mijn eigen patronen beter te doorzien
 • meer tevredenheid en/of dankbaarheid

Maar er worden ook onderzoeken gedaan naar het effect van meditatie op bijvoorbeeld depressieve gevoelens, angst, pijn, stress en algemeen welbevinden. En daar komen positieve resultaten uit, dus dat is veelbelovend.

Hoe begin je dan?

Ik heb zelf in de afgelopen jaren meerdere pogingen gedaan om te mediteren, soms langer dan anders. En hoewel de positieve effecten merkbaar zijn, vind ik het nog lastig om er routine in te vinden en het vol te houden.

Wat mij helpt is om een vast moment te kiezen en af te spreken dat ik dan ga mediteren. Afspreken met mezelf, maar ook met iemand die voor mij een stok achter de deur kan zijn. Ik heb vaak geprobeerd in de ochtend te mediteren bij het opstaan, maar dat vind ik niet fijn. Het beste moment voor mij is ‘s avonds, rond 21.00u. Wat ook nog wel eens kan helpen is een herinnering in je telefoon zetten. Dat kan via de agenda of via een meditatie-app die je gebruikt (daarover later meer).

Er zijn op veel plekken ook (online) meditatiegroepen. Dan kun je in een groep op een vast tijdstip oefenen, en dat werkt als een goede stok achter de deur. Ook via de app ‘Insight Timer‘ kun je deelnemen aan groepen.

Fijne meditaties om thuis te proberen

Ik gebruik zelf de (gratis) app ‘Insight Timer‘ en heb daar een paar fijne meditaties gevonden die ik wilde delen. Scheelt je misschien een hele zoektocht 😉 Alhoewel het wel belangrijk (en handig) is dat je echt zoekt naar een stem en begeleiding die jij fijn vindt.

 • Mahalia Online Ontspannen: ontspanningsmeditatie (16 minuten). Ik vind meerdere meditaties van haar fijn, vooral haar stem vind ik heel prettig.
 • Femke E. Bakker: Ontspan je onrust (10 minuten). Deze sprak mij vooral qua titel aan 😉 en ik vind haar stem ook prettig.
 • Kristin Neff: Loving-Kindness with Self-Compassion (20 minuten). Deze is in het Engels. Kristin Neff kwam ik voor het eerst tegen in het boek ‘Self Love Talk’* over het onderwerp zelfcompassie.
 • Tara Brach: The RAIN of Self-compassion (11 minuten). Deze is ook in het Engels. Ook de naam Tara Brach kwam ik tegen in een boek (Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf houden*).
 • House of Deeprelax: Yoga Nidra (31 minuten). Ik vind de stem van deze meditaties heel erg fijn. In de adventskalender 2021 zat als cadeautje ook een verwijzing naar deze yoga nidra oefening en veel mensen vonden deze erg prettig.
 • Chris Collings: Pure Relaxation (12 minuten). Dit is alleen muziek, en die vind ik soms heel fijn om gewoon even een paar minuten met dichte ogen naar te luisteren.

Soms gebruik ik de app ook om focusmuziek op te zetten om me beter te concentreren als ik met iets bezig ben.

In deze app staan ook diverse meditaties voor kinderen; sommige met verhaaltjes en sommige met alleen muziek.

2 reacties op “Fijne meditaties om te beginnen met mediteren”

 1. Pingback: De kracht van je ademhaling - Lekker in je hoofd

 2. Pingback: Boekreview: wat ik eerder had willen weten - Lekker in je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *