Ga naar de inhoud

5 simpele tips om meer groente te eten

  • door
500 gram groenten

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een blog over waarom je 500 gram groente per dag zou eten en hoe dan. Dit zijn nog steeds de meest gelezen blogs op de site, en het leek me nu wel eens tijd voor een update. Lukt het om dagelijks 500 gram groenten te eten? En wat werkt wel en niet?

Elke dag 500 gram groente?!

Het advies van het voedingscentrum is om elke dag 250 gram groente te eten. Van een orthomoleculair voedingsadviseur kreeg ik zelfs het advies om elke dag 500 gram groente te eten. Inmiddels is dat ruim een jaar geleden. Ik zal eerlijk bekennen dat het me niet elke dag lukt, en heel soms schiet er nog wel eens een dag tussen waarin ik de 250 gram niet eens haal. Maar over het algemeen lukt het me wel om echt meer groente te eten. En in dat jaar heb ik een paar dingen ontdekt die voor mij goed werken. En misschien heb jij er ook wel wat aan.

1. Denk vanuit groente

Als ik nu ga bedenken wat ik wil eten, denk ik vanuit groente. Dat betekent dat ik soms rustig meerdere soorten groente in een maaltijd verwerk. Waar ik voorheen bijvoorbeeld bedacht dat ik pasta wilde eten en dan keek of er wat groente bij kon, kies ik nu eerst groente als basis. Het kan best dat er dan ook nog pasta of iets anders bij komt. Als ik recepten uit een kooktijdschrift of een boek tegenkom waar naar mijn mening te weinig groente in zit, kijk ik wat ik er nog bij kan doen.

2. Koop meer groente

Ik vind het altijd zonde om dingen weg te gooien, en probeer dan ook zo veel mogelijk op te maken. Standaard gooi ik tegenwoordig wortels, zoete aardappel, pompoen en zomers bijvoorbeeld venkel of witlof in de winkelwagen. Dat zijn groente die vrij goed houdbaar en makkelijk te verwerken zijn.

Als ik die in de (koel)kast tegenkom, zoek ik vaak naar een recept met andere dingen die ik ook in huis heb. Op die manier doe ik vaak nieuwe inspiratie op en ontdek ik soms bij toeval nieuwe succesrecepten. Het internet is wat dat betreft één grote bron van inspiratie, want er zijn zoveel kookblogs dat je altijd wel iets tegenkomt wat je lekker vindt.

3. Experimenteer met bereidingswijze

Van sommige dingen heb ik altijd gedacht dat ik het niet lust (witlof, brrr) maar dat bleek uiteindelijk vooral te liggen aan de bereidingswijze. Gebakken witlof vind ik namelijk echt niet lekker, maar rauw lust ik ‘m wel graag. En dat is een supermakkelijke basis voor een salade (lekker met appel, rozijn en walnoten bijvoorbeeld).

Veel groentesoorten kun je op meerdere manieren klaarmaken. En door dat ook te doen, lijkt het alsof je soms iets heel anders op je bord hebt liggen. Smaak en textuur kunnen veranderen door bereidingswijze. Door daarmee te variëren, heb je ook niet het gevoel dat je steeds hetzelfde eet. Gekookte bloemkool smaakt bijvoorbeeld heel anders dan in de oven geroosterde bloemkool of rauwe bloemkool. En daardoor kun je het ook op verschillende manieren gebruiken en combineren.

Zo kun je bijna eindeloos experimenteren en op die manier meer groente binnenkrijgen. Veel groente kun je ook gebruiken in bakrecepten, waardoor je ongemerkt nog meer groente eet. Heb je bijvoorbeeld weleens chocoladetaart met courgette geproefd? Dit is natuurlijk niet voor elke dag, maar wel een leuke manier om stiekem wat extra groente naar binnen te werken (ook bij kinderen handig!).

4. Vooruitplannen en voorbereiden

Dit is voor mij écht key om meer groente te eten. In de weken dat ik hier weinig tijd voor neem, komt er weinig van terecht. Het liefst maak ik één keer per week een overzicht met recepten die ik wil gaan eten. Daarvoor gebruik ik mijn visuele weekmenu en mijn agenda. Het visuele weekmenu zorgt ervoor dat het hele gezin weet wat er op het menu staat. Ik kan aan de hand daarvan de boodschappen voor de hele week noteren en in één keer meenemen.

Op de dagen dat ik buitenshuis moet lunchen, probeer ik de avond van tevoren een lunch met groente klaar te maken. Als ik dat niet doe, is het te makkelijk om ergens een broodje te halen. Af en toe vind ik dat niet erg, maar ik doe het liever niet te vaak. Thuis lunch klaarmaken is een kleine moeite en zorgt ervoor dat ik meer groente kan eten dan wanneer ik iets ga halen.

Regelmatig neem ik als lunch nog een restje van het avondeten. In veel gevallen kan dat prima!

Sinds kort hou ik in mijn agenda ook bij wat ik als ontbijt en lunch heb gegeten. Daarmee probeer ik wat meer zicht te krijgen op hoe gezond of ongezond ik eigenlijk eet. Ik vind het leuker om de gezonde dingen op te schrijven, dus dat werkt ook wel motiverend 😉

5. Maak het niet te zwaar

In de periodes dat het me minder goed lukt om veel groente te eten, heb ik de neiging mezelf continu af te straffen en kritiek op mezelf te leveren. Maar daardoor wordt het natuurlijk alleen maar lastiger. Het is denk ik in de huidige maatschappij lastig om dagelijks 500 gram groente te eten. En in de drukte van alledag lukt het niet altijd om voor te bereiden en alles voor elkaar te krijgen.

Dus probeer ik dan maar aardig voor mezelf te blijven en het de volgende dag anders te doen. Elke tomaat of wortel meer dan een andere dag is al prima. Uiteindelijk draait het om de totale balans en stress heeft ook een negatief effect op gezondheid. Daar kan meer groente niet tegenop!

Dus als je van plan bent meer groente te eten, maak het dan niet te zwaar als het niet lukt. Kijk hoe je in kleine stapjes kunt aanpassen en steeds iets meer groente kunt toevoegen in jouw maaltijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *