Ga naar de inhoud

Mijn kennismaking met Human Design

  • door

De afgelopen jaren kwam Human Design zo af en toe op mijn pad, zonder dat ik er echt door gegrepen werd. Ik vond het wel interessant, las er eens wat over en daar bleef het wel bij. Tot een tijdje geleden, en ik deel hier graag met je wat ik er tot nu toe uitgehaald heb.

Wat is Human Design?

Misschien heb jij nog nooit van Human Design gehoord en dat kan ik me best voorstellen. Het is nog niet zo heel bekend, maar wel erg in opkomst. Ik vind het zelf ook nog wel lastig om goed uit te leggen wat het is, ondanks dat ik me er wel in aan het verdiepen ben.

Maar goed, ik ga een poging wagen! Human Design wordt ook wel een soort energetische blauwdruk genoemd. Een soort gebruiksaanwijzing voor hoe jouw energie werkt. En aangezien ik met mijn energie nog weleens aan het stoeien ben, leek het me best handig om hier een gebruiksaanwijzing voor te vinden 🙂

Je zou kunnen zeggen dat Human Design de manier is waarop jij ontworpen bent om in het leven te staan. En dat verklaart ook meteen waarom we allemaal anders zijn, we hebben allemaal een uniek design. Het Human Design systeem bestaat uit veel ‘laagjes’ die elk bijdragen aan jouw unieke persoonlijke profiel.

Hoe het op mijn pad kwam

Eén van de eerste die ik enorm enthousiast sprak over Human Design, is Rianne Klein Geltink. Zij vertelde me een paar jaar geleden over hoe ze zich hier in verdiept had en wat het haar gebracht had. Ik ben haar blijven volgen, maar was nog niet op het punt dat ik zelf iets met Human Design ging doen.

Op mijn tijdlijn van Linkedin zag ik steeds vaker iets voorbij komen over Human Design en mensen die daar mee bezig waren. Er verschenen evenementen op mijn tijdlijn, workshops en persoonlijke ervaringen. Vorig jaar kocht ik als verjaardagscadeau voor mezelf een persoonlijk boek bij Rianne. Ik bereidde me er op voor dat ik na dit boek helemaal zou snappen hoe ik in elkaar zat 😉

Ik heb het boek met veel interesse gelezen en vond er zowel herkenning als totaal niet. Het frustreerde me dat ik sommige dingen las die ik totaal niet bij mezelf herkende. Het boek verdween weer een tijdje ergens onder op een stapel.

Maar er was wel een zaadje geplant denk ik, want regelmatig zocht ik het boek toch weer op. Eerder dit jaar las ik een boek over Human Design* omdat ik graag meer wilde weten en snappen. Ik zocht handvatten om het systeem toe te passen op mezelf.

Is Human Design een assessment?

In de afgelopen jaren ben ik opgeleid om verschillende assessments af te nemen. Waar Human Design je onwijs veel over jezelf kan vertellen, is het absoluut geen assessment. Je hoeft geen vragenlijst in te vullen of situaties te beoordelen.

Je Human Design profiel (ook wel chart genoemd) wordt bepaald op basis van je geboortedatum, -tijd, en -plaats. Sommige mensen geloven daar totaal niet in en dat is prima, maar ik vind het best een interessant uitgangspunt. Het kan natuurlijk ook heel prettig zijn om bepaalde dingen te (kunnen) accepteren en je niet anders voor te hoeven doen dan wat eigenlijk bij je past.

Human Design nodigt je vooral heel erg uit om te experimenteren. Om niet te geloven wat je leest of hoort over jouw profiel, maar om het te gaan uittesten. Wat gebeurt er als je tegen je Human Design profiel ingaat, en wat gebeurt er als je het juist volgt?

Wat ik leerde uit mijn boek

Eén van de dingen die in mijn boek naar voren kwam, was dat ik iemand ben met veel interesses en passies. Daar schreef ik eerder zelf ook al een blog over. Ik vond het fijn dat dit in mijn Human Design profiel terug kwam, en dat het oké is om dat ook te volgen. Mensen om mij heen worden er wel eens onrustig van dat ik zoveel dingen doe, maar voor mij voelt het ook wel heel natuurlijk.

Wat ik ook erg herkende is dat ik ergens vol in kan duiken als ik iets interessant vind. Inmiddels heb ik ook van Human Design al verschillende boeken gelezen en informatie op een rijtje gezet. Mijn innerlijke onderzoeker werd daar weer heel blij van!

Een zin in het boek die me heel erg triggerde was: “Ik creëer levensenergie voor mezelf en anderen als ik doe waar ik blij van word’. Bij mijn type past namelijk de beschikking over een oneindige dosis energie, die ik zelf helaas niet altijd voel. Dat zinnetje ‘als ik doe waar ik blij van word’ was een trigger. Het maakte me er van bewust dat ik misschien wel veel te veel bezig was met dingen waar ik niet blij van word, in plaats van waar ik wel blij van word. En ook dat ik soms te lang doorga met dingen die ik al niet meer leuk vind.

Sinds die tijd probeer ik te leren hoe ik kan merken waar ik blij van word en vaker ‘nee’ te zeggen tegen dingen waar ik niet blij van word. Dat lukt nog niet altijd, maar ik oefen het wel.

Regelmatig pak ik het persoonlijke boek er nog eens bij, en samen met de informatie ik uit andere bronnen heb gehaald blijf ik dingen uitproberen. Ik vind het een heel interessant onderwerp en ik hoor ook steeds meer mensen om mij heen die er enthousiast over zijn. Ben jij al bekend met Human Design en wat haal jij er uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *