Ga naar de inhoud

Slapen onder een verzwaringsdeken, mijn ervaringen

  • door

Ik had een hele tijd geleden op een blog al eens iets gelezen over slapen onder een verzwaringsdeken, ook wel zwaartedeken genoemd. Het zou helpen om dieper te slapen en meer uitgerust wakker te worden. Klinkt mij als muziek in de oren. Na me er verder in verdiept te hebben, heb ik er begin dit jaar één aangeschaft. Hier deel ik mijn ervaringen met je.

Een verzwaringsdeken, wat is dat?

Een verzwaringsdeken is, zoals de naam al doet vermoeden, een verzwaarde deken. Het uitgangspunt is dat de deken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht is. Voor volwassenen zijn ze verkrijgbaar tussen de 6 en 13 kilo. Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, om zo’n zwaar blok op je te hebben liggen tijdens het slapen 🙂

Maar er blijken wel degelijk voordelen te zitten aan het slapen onder een verzwaringsdeken. Zo blijkt de zwaarte te voelen alsof je geknuffeld wordt, waardoor het een veilig gevoel geeft tijdens het slapen. Bij een verzwaringsdeken wordt diepe stimulatie op het lichaam uitgeoefend, ook wel Deep Pressure Stimulation genoemd. Het gewicht zou ervoor zorgen dat je zenuwstelsel meer tot rust komt, waardoor je beter slaapt.

Waarom wilde ik een verzwaringsdeken?

Ik heb zelf al lange tijd last van vermoeidheidsklachten en word vaak niet uitgerust wakker. Dat maakt dat ik eigenlijk altijd wel op zoek ben naar mogelijke opties om beter te slapen en fitter wakker te worden. In mijn persoonlijke kring heeft ook iemand een verzwaringsdeken en die had er heel veel profijt van. Ik ben me er in gaan verdiepen om te kijken wat ervaringen van anderen waren, niet alleen van de fabrikanten.

De verhalen erover zijn niet allemaal lovend, zoals ook te verwachten is. Maar ik kwam wel hele positieve verhalen tegen en dat gaf voor mij de doorslag om ook te gaan slapen onder een verzwaringsdeken.

Hoe kies je een verzwaringsdeken?

Het kiezen van de verzwaringsdeken vond ik behoorlijk lastig, want er is inmiddels een enorm aanbod. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende materialen en kwaliteiten. Ervaringen op persoonlijke blogs zijn vaak maar van één merk, dus ik vond het lastig om een goede vergelijking te maken.

Bij het kiezen heb je ook te maken met de keuze voor 1- of 2-persoons. Uiteraard heeft dit ook direct invloed op de prijs die je ervoor neertelt. Mijn partner was ook voorstander voor een verzwaringsdeken, dus wij hebben voor een 2-persoonsdeken gekozen. Maar als je een partner hebt die er niet voor openstaat, kun je kiezen voor een 1-persoons die je los op ‘jouw’ deel van het bed legt.

Ik wilde er in elk geval graag één van katoen en heb uiteindelijk gekozen voor een verzwaringsdeken van Diley Dreams.* Dat had deels te maken met de prijs voor een 2-persoons en de keuze van de materialen. Ik heb ondertussen ook gezien dat ze veel tweedehands worden aangeboden, door mensen die er toch geen schik mee hebben. Dus qua prijs is dat een goed alternatief!

Hoe gebruik je deze deken?

Je gebruikt de verzwaringsdeken eigenlijk net als je gewone deken. Je kunt hem in je hoeslaken doen of onder of boven je dekbed leggen. Ik heb hem op het dekbed liggen, omdat ik die 13 kilo (2-persoonsdeken) echt te veel moeite vindt om in een hoeslaken te stoppen! Het ziet er dan natuurlijk wel minder mooi uit, omdat je hoeslaken ook niet meer zo opvalt. Maar dat neem ik dan maar voor lief.

Je kunt een verzwaringsdeken ook gebruiken om op de bank mee te ontspannen. In dat geval zou ik wel een kleinere adviseren, anders is het niet te tillen!

Mijn ervaring

Ik gebruik de verzwaringsdeken nu een paar maanden en ik het het gevoel dat ik echt dieper slaap sinds ik de deken gebruik. Ik heb er niet heel erg aan moeten wennen, al werd ik in het begin soms ‘s nachts even wakker met het idee dat er iets heel zwaars op me lag. Of ik per se sneller in slaap val, durf ik niet zo goed te zeggen. Dat wisselt heel erg, maar het lijkt er wel op. Ik lig wel minder vaak ‘s nachts wakker.

Ik heb het altijd snel warm onder een deken en was bang dat de verzwaringsdeken te warm zou zijn. Dit valt in de praktijk echter heel erg mee. Ik denk dat ik er in de zomer niet onder kan slapen, omdat het dan te veel is maar tot nu toe heb ik er geen last van gehad dat het te warm was. En anders steek ik een voet onder de deken uit en koelt het ook wel weer af!

Al met al vind ik het echt wel comfortabel om te slapen onder een verzwaringsdeken. Ik heb geen moment spijt gehad van de aanschaf en overweeg zelfs om nog een kleinere deken erbij te kopen zodat ik deze mee kan nemen als ik op vakantie ga.

* Als je via deze link koopt, ontvang ik daar een kleine vergoeding voor.

1 reactie op “Slapen onder een verzwaringsdeken, mijn ervaringen”

  1. Heb net een reactie gelezen van iemand die ook onder een verzwaringsdeken slaapt.ik heb er onlangs ook één aangeschaft,slaap er nu een aantal nachten onder en ervaar dat ik beter doorslaap wordt wel één keer per nacht wakker. Voor dat ik onder de deken sliep was dat, ek een keer of drie. Slaap ook eerder in met de verzwaringsdeken. Wat ik wel merk nu dat ik vermoeid ben ik ben hsp persoon, (hoog gevoelig) dus hoop ik een kwestie van wennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *