Ga naar de inhoud

Telefoon op grijstinten: wat heb je eraan?

  • door
telefoon grijstinten

Een paar weken geleden begon ik met een experiment om minder op m’n telefoon te zitten. Ik zette mijn telefoon op grijstinten. Hoe ik dat doe en wat het me oplevert, vertel ik je hier!

Telefoonverslaving doorbreken

Al een tijdje geleden schreef ik over mijn haat-liefdeverhouding met m’n smartphone. Omdat ik hier echt graag minder tijd aan wil besteden, probeer ik regelmatig tips en tricks uit. Zo heb ik al langere tijd bijna alle meldingen en notificaties uit staan en heb ik geen zakelijke mailbox(en) op m’n telefoon.

Ik heb zelfs een keer een simpele nokia 3310 gekocht om af te kicken. Maar daarvan merkte ik toch dat ik veel functies echt wel mis, en dat het veel moeite kost om bijvoorbeeld contacten up-to-date te houden. Ik ben erg gewend geraakt aan het gemak en de voordelen van de smartphone, maar ik vind het moeilijk om er een goede balans in te vinden.

Grijstinten op je telefoon: een stuk minder aantrekkelijk

De wereld is in grijstinten natuurlijk een stuk minder interessant dan in kleur. Datzelfde geldt voor je telefoon. Dat ding is ingericht op prikkels, kleur en om alles er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Dat geeft je brein steeds allerlei geluksstofjes, die ervoor zorgen dat je er meer van wilt en steeds meer gebruik gaat maken van apps.

Door je telefoon op grijstinten in te stellen, maak je hem een stuk minder aantrekkelijk. En dat is precies de bedoeling hiervan. Want doordat het namelijk een stuk saaier is, wordt het ook minder leuk om er naar te kijken. Dus ik gebruik hem nu veel meer functioneel en minder voor de entertainment.

Video’s in zwart/wit? Niet zo boeiend..

Foto’s bekijken en bewerken in grijstinten? Snel klaar mee.

Is het erg wennen, de telefoon op grijstinten?

Hoewel ik er best even aan moest wennen dat ik geen kleuren meer zag, vond ik het al vrij snel prima. Ik merk het nu vooral nog als er foto’s worden gedeeld via Whatsapp of als ik dingen opzoek, dat het dan minder goed overkomt omdat je de kleuren mist. Wat me meteen opviel, is dat het qua meldingen veel rustiger is. Geen rode bolletjes (die ik bij sommige apps toch nog aan had staan). Mijn aandacht wordt daar dus veel minder snel naartoe getrokken en dat vind ik wel prettig.

Bij het navigeren moest ik nog het meest wennen, omdat het minder duidelijk is welke lijn de route is. Mijn auto blokkeert het geluid van mijn telefoon tijdens het rijden, dus de instructies hoor ik niet en ik moet het hebben van het scherm. En aangezien ik al niet altijd even handig ben als het om navigeren gaat, is dit niet heel ideaal 🙂 Dat vind ik soms wel lastig.

Ik merk nu vooral dat ik het ongemakkelijk vind als ik andere mensen iets wil laten zien, omdat ik dan voor m’n gevoel moet uitleggen waarom ik de telefoon op grijstinten heb ingesteld. Maar goed, ik doe het voor mezelf, dus dat neem ik dan maar voor lief.

Wat levert het op?

Sinds ik mijn telefoon op grijstinten heb ingesteld, is mijn verbruik gemiddeld met een halfuur per dag afgenomen. Ik vond dit echt best veel en ik vind het dus ook zeker de moeite waard!

Ik merk vooral dat het scherm rustiger is, en het geeft daardoor veel minder prikkels dan met kleur. Daarbij is het ook gewoon echt minder leuk om dingen te bekijken, doordat je de kleuren mist. Daardoor gebruik ik mijn telefoon nu meer praktisch, om iets te regelen of iets op te zoeken, en veel minder als tijdverdrijf.

Een bijkomend voordeel is dat de batterij langer mee lijkt te gaan.

Mijn eindconclusie is dat ik voorlopig mijn telefoon op grijstinten laat staan en probeer het verbruik nog wat meer te verminderen.

Hoe zet je een telefoon op grijstinten?

Wil jij zelf ook eens uitproberen of het voor jou werkt om je telefoon op grijstinten te zetten? Dan vind je hieronder nog een uitleg over hoe je dat kunt doen:

  • Voor Apple: Ga naar de instellingen van je toestel en kies voor ‘Toegankelijkheid’. Daar kies je voor ‘weergave en tekstgrootte’ en daarna voor ‘kleurfilters’. Je kunt daar kleurfilters aan zetten en kiezen voor grijstinten. Er zijn ook mogelijkheden voor mensen die kleurenblind zijn.
  • Voor Android: De uitleg voor een android toestel vond ik hier.

Heb jij hier ervaring mee? En waarom ben je het wel of niet blijven doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *