Ga naar de inhoud

Tips om te vertragen

  • door
vertragen

Voor wie het – net als ik – soms best lastig vindt om rustiger aan te doen, heb ik in deze blog maar eens wat tips onder elkaar gezet. In de praktijk spreek ik veel mensen die kampen met burn-out klachten of een constant opgejaagd gevoel. Er is altijd nog zoveel te doen dat het lastig is om rust te nemen, ook al is dat wel waar je lijf behoefte aan heeft. Ik deel hier een paar tips die mij helpen om te vertragen, misschien heb je er iets aan!

Vertragen mag je jezelf gunnen

Rust nemen begint in veel gevallen met het jezelf gunnen. Lief zijn voor jezelf en niet blijven pushen dat je door moet gaan. Dat vond (en vind..) ik een lastige. Ik vind heel veel dingen leuk en reageer vaak enthousiast op allerlei nieuwe projecten en uitnodigingen. Daarmee wil ik mezelf nog wel eens voorbij lopen.

Ik hoor vaak van mensen dat ze het maar ‘stom’ vinden dat ze niet alles kunnen en dat ze vinden dat ze zich niet zo aan moeten stellen. Dat is geen goede basis om rust te nemen, want dan voelt het als weer iets dat ‘moet’ en zit er weerstand op.

Zodra ik de omslag maakte naar het mezelf rust gunnen merkte ik dat het een andere lading kreeg en dat het fijner voelt. Rust nemen wordt daardoor iets positiefs, iets om goed voor mezelf te zorgen en hoewel dat in het begin ongemakkelijk kan zijn is dat fijner dan jezelf blijven pushen en daar last van krijgen. Vertragen is iets wat je kunt doen om extra lief voor jezelf te zijn. De boog kan niet altijd gespannen zijn!

Puzzelen

Eén van de dingen die mij heel erg helpt vertragen is het maken van een (leg)puzzel. Regelmatig maak ik puzzels van 1000 stukjes en de nieuwste uitdaging is er één van 3000. Daarmee ben ik pas net begonnen. Het is uitdagend en een flink project, maar mij helpt het ook om te vertragen.

Doordat je bij puzzelen wel gefocust bent op de uitdaging en de puzzelstukjes is er minder ruimte in je hoofd om te piekeren en te malen. Soms wordt het vanzelf een soort familie-activiteit, doordat andere gezinsleden erbij komen zitten en mee helpen. Superleuk vind ik dat!

Fotografie

Een andere manier om te vertragen voor mij is foto’s maken. Doordat ik dan bezig ben met zoeken naar mooie plaatjes, sta ik automatisch meer stil bij m’n omgeving en vertraag ik. Ik neem vaak mijn camera mee tijdens het wandelen en kan dan soms zomaar 10 minuten of een kwartier stil staan bij een vlinderstruik om vlinders vast te leggen.

Voor mij is dit een activiteit waar ik lekker in op kan gaan, waardoor ik meer ‘in het moment’ ben (zoals dat mooi heet) en daardoor automatisch ook meer tot rust kom. Het is een activiteit die me uit mijn hoofd haalt en me veel voldoening geeft. Na de wandeling kan ik dan vaak nog nagenieten door de foto’s te bekijken die ik heb gemaakt. Een mooie foto maakt me blij!

Wellness of bad

Af en toe ga ik een dagje alleen naar een wellness centrum. Zo’n dag voelt vaak als vakantie. De sfeer en de rust die in zo’n bad hangt zorgt vaak meteen voor een rustiger gevoel. Het voordeel is dat je op zo’n dag ook je telefoon amper gebruikt, dat draagt voor mij ook vaak bij aan rust en ontspanning. Er hoeft niks, heerlijk is dat af en toe.

Thuis heb ik de luxe van een bad, en ook daar probeer ik regelmatig tijd voor te maken. Soms met een boek, soms met een lekker muziekje. Even een uurtje afschakelen en tot rust komen.

Knutselen of hobby

Creatief bezig zijn is vaak ook enorm vertragend. Vroeger dacht ik altijd dat ik niet creatief was, omdat ik niet kan tekenen (sommige mensen zeggen dat iedereen kan tekenen, maar daar ben ik het niet mee eens :)) of schilderen. Maar er zijn zoveel meer vormen van creativiteit en ik ben blij dat ik een aantal vormen heb ontdekt die wel bij mij passen en waar ik blij van wordt.

Nu het weer herfst wordt vind ik het leuk om met natuurlijke materialen een krans te maken voor aan de deur, of om nieuwe kussens te maken voor in huis. Ook kleurplaten zijn heel fijn voor mensen die vinden dat ze niet kunnen tekenen 😉

Het gaat bij creatief bezig zijn niet altijd om het resultaat, maar soms ook gewoon om het proces. Als ik een kleurplaat maak hoef ik ‘m niet perse meer op te hangen, maar ik vind het wel lekker om ermee bezig te zijn. Een tijdje geleden volgde ik een workshop ‘stressverlagend tekenen‘. Dat was ook erg leuk om te doen en daarvoor hoef je niet te kunnen tekenen!

Rustiger ademhalen

Er is al zoveel geschreven over hoe je met je ademhaling je stressgevoel kunt beïnvloeden dat ik er niet al te veel op inga, maar rustig ademhalen helpt je ook om te vertragen. Soms doe ik een paar minuten een ademoefening, waarbij vooral de uitadem langer wordt. Door langer uit te ademen, kun je voller inademen en ga je als vanzelf dieper en rustiger ademen.

Dit helpt me vooral als ik toch een drukke dag heb of voor m’n gevoel nog heel veel moet doen. Soms doe ik het ook nog even voordat ik een afspraak in ga. Dat voelt dan toch anders!

Lezen

Ik vind het heerlijk om boeken te lezen. Lekker met een mooi verhaal en een kop thee op de bank of buiten in de zon, heerlijk! Daar maak ik ook veel tijd voor, ook als er nog allerlei klusjes in huis ‘moeten’ gebeuren.

Serie of film kijken

Ik kijk niet zo heel veel televisie en als ik het wel doe, doe ik het zo bewust mogelijk. Dan kies ik een film of serie die me echt leuk lijkt en daar probeer ik dan ook met volle aandacht bij te zijn.

Activiteiten schrappen helpt te vertragen

Dit is vaak een hele lastige, maar helpt wél heel erg om te vertragen. Als ik echt te veel dingen in mijn agenda heb staan voor de energie die ik heb, schrap ik dingen. En hoewel veel mensen het vervelend vinden om anderen teleur te stellen, is dit soms het beste wat je kunt doen. Mijn ervaring is dat mensen hier vaak erg begripvol over zijn.

Ik maak in zo’n geval de afweging: krijg ik hier meer energie van dan het kost, of levert het me op de één of andere manier iets goeds op? Als ik merk dat ik tegen dingen op zie en dat het voelt als een verplichting, valt het vaak alleen maar zwaarder als ik het wel doe. Ik kan dan ook de ander niet geven wat ‘ie verdient.

En hiermee samenhangend is het ook belangrijk om minder activiteiten te plannen. Dan hoef je ze ook niet te schrappen 😉 En het fijne daarvan is dat je ook meer tijd hebt tussen afspraken in.

NIKS

Doe ook eens af en toe he-le-maal NIKS. Dat zijn we niet meer zo gewend, maar kan heel lekker zijn.

Wat is jouw ultieme tip om te vertragen?

1 reactie op “Tips om te vertragen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *