Ga naar de inhoud

Theatercollege van klacht naar kans: leren in het theater

van klacht naar kans theatercollege

Twee jaar geleden had ik tickets gekocht voor het theatercollege ‘van Klacht naar kans’ van dr. Juriaan (Galavazi). Het gelijknamige boek vond ik super interessant en ik wilde graag meer weten. Maar toen kwam corona ons land binnen en werd het uitgesteld en uiteindelijk afgezegd. Een tijdje geleden hadden ze toch een nieuwe datum bedacht, en viel het theatercollege nu samen met de boekpresentatie van het tweede boek Jij bent de liefde. Het theatercollege ‘van klacht naar kans’ was een leuke en leerzame avond uit!

Theatercollege, wat is dat?

Ik kende het concept theatercollege eigenlijk niet, totdat ik (ook) 2 jaar geleden zag dat Guido Weijers een masterclass geluk in het theater ging geven. Ook daar had ik kaartjes voor en daar heb ik heel lang op moeten wachten voor het daadwerkelijk doorging. Maar goed: het idee van een theatercollege is dat je eigenlijk ‘les’ krijgt over een serieus onderwerp door middel van een theatershow. Een leerzame avond uit dus!

Ik vind het theater eigenlijk altijd wel leuk, maar de meeste voorstellingen die ik koos waren cabaret. Maar aangezien ik leren en nieuwe kennis altijd tof vind, is deze combinatie voor mij ook top!

Van klacht naar kans, hoe dan?

Het boek ‘van Klacht naar kans‘* gaat over hoe je op een andere manier kunt kijken naar je klachten en ze serieus kunt nemen als signalen van je lijf. De schrijver is (holistisch) huisarts en kijkt vanuit verschillende pijlers naar een (lichamelijke) klacht. Dus in zijn spreekkamer doet hij lichamelijk onderzoek waar nodig, maar hij kijkt ook naar je stressniveau, hoe het op je werk en/of thuis gaat, in wat voor omgeving je bent opgegroeid, wat de impact van je klacht is, etc.

Hij gaat er vanuit dat ons lichaam misschien wel slimmer is dan ons hoofd. En waar ons hoofd maar ‘ja’ blijft zeggen, zegt ons lijf op een bepaald punt ‘nee!’. Die klacht heeft je iets te vertellen, omdat je blijkbaar niet op de goede weg zit.

De reguliere aanpak van onze westerse medische wereld is dat de klacht zo snel mogelijk weg moet, en dus in veel gevallen onderdrukt wordt met medicatie. En daarvan vindt dr. Juriaan dat we kansen missen om daadwerkelijk naar ons lijf te luisteren en ons leven aan te passen waar nodig. En dat kan mega spannend zijn. Maar het wel een interessant uitgangspunt vind ik.

Je lijf als richtingaanwijzer

Ons hoofd vindt vaak van alles: wat we moeten, hoe het allemaal hoort, welke doelen we moeten behalen, etc. En om maar aan al die verwachtingen en regels te voldoen, gaan we maar door. Terwijl het lijf vaak signalen geeft als we niet de goede richting op gaan.

Veel mensen die uiteindelijk uitvallen met bijvoorbeeld een burn-out hebben het idee dat het uit de lucht komt vallen. Toch erkennen ze achteraf wel dat het lijf al veel langer alarmbellen liet rinkelen. Ze hadden bijvoorbeeld vaker hoofdpijn, buikpijn of last van een stijve nek, waren sneller kortaf en hadden minder plezier in dingen. Regelmatig kortdurend verzuim is vaak een indicator voor dreigend langdurig verzuim.

Maar we leren nergens hoe we naar ons lijf kunnen luisteren en kunnen handelen naar de signalen die het geeft. En zelfs al herkennen we de signalen, dan is het nog niet altijd makkelijk om ernaar te luisteren. Want hoe neem je rust in een bedrijf of periode waarin alles en iedereen maar door raast? Hoe zorg je voor jezelf als er veel mensen iets van je nodig hebben?

Wie is het allerbelangrijkst in jouw leven?

Een vraag die dr Juriaan aan het publiek stelde is: “Wie is de allerbelangrijkste persoon in JOUW leven?”. Sommigen antwoorden met ‘ik’. Maar anderen noemden hun kinderen en partner als belangrijkste persoon. Daarop vervolgde hij met ‘Hoe ziet jouw leven er uit zonder JOU er in?”, waarna het kwartje viel… “Oh ja, zonder mij is mijn leven er niet.”

JIJ bent de belangrijkste persoon in JOUW leven.

Dokter Juriaan

Als je weet dat je zelf de belangrijkste persoon in je leven bent, hoe geef je daar dan vorm aan? Ik vind dat zelf best een lastig vraagstuk. Ondanks dat ik met klanten ook best vaak aan dit thema werk, blijft het een uitdaging. In de waan van de dag verlies ik ook mijn eigen behoeften regelmatig uit het oog. Kom ik er ‘s avonds achter dat ik amper tijd heb genomen om fatsoenlijk te lunchen of een rustmoment te nemen. Of dat ik teveel dingen gehaast heb gedaan en niet even ben gaan wandelen, terwijl ik weet hoe fijn dat is.

Ik probeer er wel steeds bewuster mee om te gaan, maar het blijft oefenen. Voor mij helpt het om dingen in mijn agenda in te plannen en ik heb wekkers ingesteld als reminder om af en toe even een pauze te nemen. Ik kijk steeds meer hoe ik dingen kan doen die ik leuk vind en die me een goed gevoel geven, in plaats van dingen die anderen verwachten.

Maar ik heb ook regelmatig momenten dat ik ‘ja’ zeg tegen dingen waarvan ik achteraf denk “waarom doe ik dit nou eigenlijk?” en dan tot de conclusie kom dat ik dat vooral voor de ander doe.

Durf gekwetst te worden

Het leren (her)kennen van de signalen van je lijf is ontzettend waardevol, net als het (h)erkennen van gedachtenpatronen die niet langer behulpzaam zijn. En dit kost tijd, en aandacht en energie. Het is een proces dat niet zomaar klaar is, misschien wel nooit. Maar het is ook een proces waarbij je steeds dichter komt bij wie je echt bent en waar je voor staat. Dat is soms spannend. Want als je écht gaat doen wat jij wilt en waar jij blij van wordt, en een ander wijst dat af, dan doet dat pijn.

Dr. Juriaan geeft dan ook uitdrukkelijk mee dat het er in het leven niet om gaat óf je gekwetst wordt, maar wanneer. En om écht jouw leven te kunnen leven zoals je dat wilt, moet je dus bereid zijn om gekwetst te worden. Ook in ACT komt die gedachte terug. Pijn en ongemak komen hoe dan ook in je leven, wees bereid daarmee te dealen. Leven op jouw manier, zoals jij dat graag wilt, is niet altijd alleen maar zonnig. Het kan stormen, sneeuwen en regenen, en soms héél donker zijn. Maar dat gebeurt ook allemaal als je niet de dingen doet die jij graag wilt.

Je lijf kan je helpen te ontdekken wat wel en niet goed voor je voelt en bij je past. Je kunt waardevolle informatie halen uit de klachten die je misschien hebt. Als je op die manier kunt kijken, ga je van klacht naar kans. De klacht biedt jou namelijk inzicht in wat er schuurt en wat je in je leven zou mogen veranderen. Als je daar eerlijk naar durft te kijken en naar durft te handelen, brengt de klacht je dichter bij hoe je graag jouw leven wilt inrichten.

* Als je via deze link bestelt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *