Ga naar de inhoud

Gezond eten met kinderen: (DIY) visueel weekmenu

Hij hangt alweer een tijdje in de keuken: ons visuele weekmenu. Ik vind het nog best lastig om een goede structuur in de maaltijden te vinden en heb ook niet altijd inspiratie als het tijd is om te koken. Waar we al wel eerder werkten met geschreven weekmenu’s, bleek een visueel weekmenu ook heel praktisch als antwoord op de vraag: “wat eten we vandaag?”

Van ad hoc maaltijdplanning naar overzicht

Zoals ik laatst in de blog over mijn papieren agenda al schreef, zocht ik de afgelopen tijd weer naar meer overzicht. Ik wil graag gezond eten, maar ik merk dat ik het in de praktijk vaak nog best lastig vind. Het kwam er regelmatig op neer dat we boodschappen hadden gedaan, maar dan net niet echt iets lekkers konden maken. Of niks waar we zin in hadden. Of dat we gewoon te weinig in huis hadden.

Voor mij was dit een behoorlijk frustratiepunt, want daardoor was het steeds ad hoc en kwam het vaak voor dat ik inspiratieloos naar de winkel moest of dat we zwichtten voor een ongezondere maaltijd. In het verleden had ik al vaker een geschreven weekmenu gebruikt en dat werkte vaak tijdelijk.

Nu de kinderen ook wat ouder werden, werd natuurlijk ook regelmatig vaak de vraag gesteld wat we die avond zouden eten. Tijd voor een visueel weekmenu!

Een visueel weekmenu knutselen

Toen de kinderen nog kleiner waren heb ik voor hen ooit een taakjesblad gemaakt, met magneetjes. Ze konden dan de taakjes (aankleden, tas inpakken, tanden poetsen) dichtklappen als ze die hadden gedaan. Met dat idee in gedachten begon ik aan een weekmenu.

Eerst met een kartonnen achtergrond, maar dat was (uiteraard) niet stevig genoeg. Toen bedachten we het idee om een stuk hout te gebruiken en dat met magneetverf in vakken te verdelen. Ik heb met behulp van afplaktape verschillende vakken gemaakt (8 stuks) en de tussenstukken dus geverfd met magneetverf. Een paar lagen verf is genoeg om de recepten er op te kunnen laten hangen.

Uit tijdschriften van verschillende supermarkten hebben we allerlei plaatjes gezond van maaltijden die er lekker (en gezond) uitzien. In de eerste middag hebben we die allemaal gelamineerd en er stukjes magneet opgeplakt. Je kunt zelfklevende magneetstrip kopen (bijvoorbeeld hier) en daar kleine stukjes van knippen.

Inmiddels lamineer ik niet meer alles, maar knip ik regelmatig nog wel plaatjes uit of neem ik receptkaarten mee uit de supermarkt die ik met gewone magneetjes vastmaak. Alle plaatjes bewaar ik in een bak in de kast, waar we er allemaal goed bij kunnen.

Samen gezonde menu’s maken

Als het nu weer tijd is om boodschappen te doen, vraag ik regelmatig aan de kinderen of zij plaatjes willen uitkiezen van wat ze willen eten. Doordat er veel recepten in zitten met groenten, weet ik dat we in elk geval regelmatig gezond eten. Op deze manier zijn we samen bezig met gezond eten en worden de kinderen meer betrokken bij wat we eten. Dat levert minder gezeur en gedoe op. Het komt zelfs regelmatig voor dat zij zelf kiezen voor spruitenstamppot!

Er zitten bewust ook wat plaatjes in van ‘ongezonde’ dingen, omdat het nooit 100% goed kan zijn. Maar ik probeer de kinderen wel mee te geven dat gezond eten belangrijk is en ze op deze manier mee te nemen in variatie.

Door meteen een menu te maken voor de hele week, hoef ik niet meer elke dag na te denken over wat ik ga koken. Het komt nog wel eens voor dat ik afwijk van het plaatje, bijvoorbeeld door net andere groente toe te voegen of de dagen om te wisselen, maar het werkt voor mij als een fijne basis en geeft veel rust. Het maken van een boodschappenlijstje gaat nu ook makkelijker, omdat ik snel kan zien wat ik allemaal nodig heb.

Minder kans op verleiding met een (visueel) weekmenu

Door het maken van een menu merk ik zelf dat ik minder verleiding heb voor ongezond eten. Als ik niets in huis heb, rijst toch vaak de vraag “waar heb ik zin in?”. En dat is niet altijd iets gezonds, zeker als ik moe ben of niet zo lekker in mijn vel zit. Het fijne van het maken van zo’n (visueel) weekmenu is dat ik op een rustig moment slimmere keuzes maak dan wanneer ik keuzes moet maken vanuit een emotie.

En als ik boodschappen in huis heb, kom ik in de winkel niet in de verleiding om nog even wat chips of koekjes mee te grissen. Ik gooi het liefst niet te veel eten weg, dus voldoende groente in huis halen zorgt er vaak ook wel voor dat ik gezonder eet. In veel gevallen kan ik de restjes van een avondmaaltijd nog eten als lunch en heb ik op die manier twee goede maaltijden in één klap te pakken.

Werk jij met een maaltijdplanning?

2 reacties op “Gezond eten met kinderen: (DIY) visueel weekmenu”

  1. Pingback: 5 simpele tips om meer groente te eten - Lekker in je hoofd

  2. Pingback: 7 tips om je kinderen (meer) groente te laten eten - Lekker in je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *