Ga naar de inhoud

EFT toepassen met kinderen, kan dat?

  • door

Als je zelf kinderen (in je omgeving) hebt, weet je dat hun emoties vaak alle kanten op schieten. In een paar seconden van woedend naar vrolijk, of van blij naar intens verdrietig en weer terug. De pure emoties van kinderen kunnen soms best heftig zijn. En helaas kun je kinderen niet beschermen tegen zware of moeilijke dingen. Kun je in zo’n geval EFT (Emotional Freedom Techniques) toepassen met kinderen? Daarover leg ik je graag meer uit in deze blog!

Kinderen en emoties

Vanuit mijn opleiding weet ik nog hoe belangrijk het is om kinderen ruimte te laten geven aan hun emoties. Maar soms hebben de emoties van een kind ook een effect op jezelf. Ik weet dit nog heel goed van toen mijn oma twee jaar geleden plotseling overleed. Naast mijn eigen pijn en verdriet, vond ik het ook erg moeilijk om de pijn en het verdriet van mijn kinderen te zien.

En ook als een kind heel boos, bang of verdrietig is merk ik dat ik daar op reageer. Soms schiet ik zelf ook in paniek, of maakt het mij emotioneel. Er treedt een wisselwerking op. Die kun je natuurlijk ook hebben met andere volwassenen, maar ik merk dat het met kinderen sneller gebeurt omdat hun emoties zo puur zijn. En soms is het best lastig om daarmee om te gaan, toch?

Emoties ruimte geven

Wat ik altijd al geprobeerd heb de kinderen mee te geven is dat hun emoties er mogen zijn, en dat ze die mogen tonen. Het ene kind doet dit makkelijker dan het andere natuurlijk, maar ik probeer er wel ruimte voor te geven. Ik denk dat dit heel belangrijk is, omdat juist het opkroppen of wegstoppen van emoties uiteindelijk voor problemen zorgt.

Kinderen leren vaak meer van wat je doet dan wat je zegt, dus ik denk dat ouders daarin het goede voorbeeld moeten geven, door ook zelf emoties te laten zien. Misschien heb je zelf nooit geleerd je emoties te laten zien, omdat er thuis geen ruimte voor was of omdat er niet over gevoel gesproken werd. Dan is het moeilijk(er) om dit wel aan je eigen kinderen te leren, maar je kunt wel oefenen en stapjes zetten.

Een manier waarop je dat kunt doen, is bijvoorbeeld benoemen waardoor het kwam dat je heftig of emotioneel reageerde op een situatie. Of dat je een rotdag hebt gehad en daardoor wat minder vrolijk bent. Kinderen voelen vaak enorm veel aan en gaan aan zichzelf twijfelen als we ontkennen dat er iets aan de hand is. Zo kun je en klein kind best uitleggen dat je ergens zorgen over hebt of dat je verdrietig bent. Een kind leert op die manier zijn/haar eigen emoties beter vertrouwen.

EFT toepassen bij heftige emoties van kinderen

Als je deze blog al langer volgt, weet je dat ik groot fan ben van EFT. En om antwoord te geven op de vraag aan het begin van deze blog: ja! Je kunt zeker EFT toepassen met kinderen.

De eerste keer dat ik zelf EFT uittestte, was zelfs bij een kind. Ik had net het basisprotocol ontvangen van de opleiding die ik ging volgen toen mijn oudste erg veel last kreeg van angsten. En nog zonder dat ik de hele opleiding had gevolgd, ben ik het basisprotocol gaan uitproberen. En dat was voor mij ook meteen een enorme trigger, omdat ik zag dat het zo snel effect had! Ik was echt verbijsterd.

In de opleiding heb ik daarna nog veel meer verschillende technieken geleerd om EFT met kinderen toe te passen, variërend van heel jonge kinderen tot pubers. Er is zelfs een boek over EFT toepassen bij pubers: hEFTig!* In dit boek vind je allerlei instructievideo’s over verschillende uitdagingen waar pubers mee te maken kunnen krijgen.

Kinderen vinden het kloppen vaak een leuk spelletje, en kunnen al heel snel zelf de punten leren waarop ze kunnen kloppen. Dat maakt het een hele fijne en laagdrempelige manier om hen te leren met heftige emoties om te gaan.

Ook bij alledaagse stress en emoties

Het is fijn om EFT toe te kunnen passen bij heftige emoties, om deze zo te kunnen ontladen uit het lichaam en ze zich niet vastzetten in het lichaam. Maar ook op dagelijkse basis zijn er altijd wel kleine stress-momentjes die bij kinderen kunnen zorgen dat ze zich onrustig voelen of bijvoorbeeld niet in slaap kunnen komen.

Ook in die gevallen is EFT een goed hulpmiddel. EFT kalmeert het brein (met name het angstsysteem in het brein), waardoor een kind sneller kan ontspannen en daardoor makkelijker in slaap valt. Probeer het eens uit met deze video!

1 reactie op “EFT toepassen met kinderen, kan dat?”

  1. Pingback: Deze boeken over EFT staan in mijn boekenkast - Lekker in je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *