Ga naar de inhoud

Ik ben eindelijk van die angst af!

  • door

Zonder precies te weten waarom ben ik al zo lang ik me kan herinneren bang geweest voor ambulances. Zodra er één langs komt, zeker met sirenes en zwaailichten, gaat mijn lichaam in standje paniek. Ik heb me suf gepiekerd waar dit vandaan kwam, omdat ik dacht dat te moeten weten om er vanaf te komen. Maar ik ben van die angst af, zonder te weten waar ‘ie vandaan kwam!

Angst voor ambulances

Ik herinner me nog dat we al kind vaak langs een brug reden waar regelmatig ongelukken met wielrenners gebeurden. En als daar dan weer een file stond met zo’n ambulance aan het eind, zat ik al compleet in de stress in de auto. Gedachten die over elkaar buitelden over wat voor vreselijks er gebeurd was, en daarna maar blijven malen over hoe ernstig het geweest zou zijn.

Mijn hoofd vulde de situatie altijd in met de meest gruwelijke dingen, waarbij het slachtoffer er nooit goed vanaf kwam. Compleet overtrokken waarschijnlijk, want ik wist helemaal niet wat er precies aan de hand was geweest. Maar ik had er wel echt veel stress van.

Naarmate ik ouder werd, kon ik vaker en beter relativeren dat het niet altijd het worst case scenario hoefde te zijn, maar de stressreactie in mijn lijf bleef..

Waar komt die angst vandaan?

Ik kan me niet herinneren ooit iets traumatisch te hebben meegemaakt waar ambulances aan te pas kwamen. Ook voor mijn ouders was dit niet verklaarbaar. Ik heb zelf nog nooit in een ambulance gelegen of meegemaakt dat iemand in mijn omgeving met een ambulance moest worden opgehaald.

Maar omdat ik van de angst af wilde, wilde ik graag snappen waar ‘ie vandaan kwam. Mijn idee was dat ik hem dan kon oplossen. Maar dat lukte dus niet. En ik kom gelukkig niet dagelijks ambulances met gillende sirenes tegen, dus een heel diepgravend onderzoek was ook niet echt nodig. Er was prima mee te leven, maar het was wel storend.

Stress in mijn lijf

Op een zeker moment was een ambulance zonder sirenes eigenlijk prima (want dan was er vast niks ergs aan de hand…). Maar zodra die sirenes erbij kwamen, stond mijn hele lijf echt in standje paniek. Daar was niets aan tegen te houden, en dat voelde vaak heel ongemakkelijk. Vooral als ik zelf achter het stuur zat en zo in de stress schoot, wist ik niet meer wat ik moest doen. Dat leverde vervolgens nog meer stress op..

Ik had mezelf geleerd om mijn ademhaling te gebruiken om mezelf op die momenten tot rust te brengen. Maar dat duurde altijd wel een paar minuten, voordat ik merkte dat ik de rust in mijn lijf weer terug kreeg. Dus ik wilde nog steeds graag van de angst af.

Oefenen met EFT

Een paar jaar geleden begon ik met de EFT (Emotional Freedom Techniques) opleiding. En daar moesten we vaak oefenen met de technieken, op dingen waar we zelf tegenaan liepen. Daar bracht ik de angst voor ambulances wel eens in, om te kijken of dat zou helpen.

Omdat ik het altijd moeilijk vond de reactie op te roepen op het moment dat er geen ambulance met gillende sirenes in de buurt was, had ik eerst het idee dat EFT niet zoveel effect had. Maar ik merkte wel dat de reacties in mijn lijf iets minder heftig werden.

Eind vorig jaar zat ik op een bepaald moment met een EFT collega in de auto toen we langs een pas gebeurd auto-ongeluk kwamen. De brandweer kwam met sirenes en zwaailichten achter ons en de ambulance was net gearriveerd. BAM, daar ging mijn lijf in standje stress.

En op dat moment konden we samen kloppen.

De paniek is weg

Na dit incident dacht ik eerst nog dat EFT weinig effect had, omdat ik nog steeds die reactie vertoonde. Tot ik een paar weken geleden in de auto zat en er achter mij een ambulance met gillende sirenes aan kwam. En mijn lijf bleef rustig.

Ja, ik was alert omdat ik moest kijken of de ambulance langs mij kon. Maar mijn lijf bleef rustig. En mijn hoofd bleef daardoor ook rustig. En ondanks dat ik nog steeds niet weet waar deze angst vandaan kwam, is hij wel weg.

Loop jij ook rond met een angst waarvan je niet weet waar ‘ie vandaan komt, of hoe je er vanaf moet komen? Wie weet is EFT voor jou ook zo’n mooi en fijn hulpmiddel! Wees welkom bij Klop & Koffie, de gratis introductieworkshop over EFT of neem contact op om 1-op-1 aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *