Ga naar de inhoud

Hoe vind je innerlijke rust in tijden van chaos?

  • door

De tijd waarin we leven staat nog steeds volop in het teken van corona. Er worden nieuwe maatregelen getroffen, besmettingen nemen toe. Om ons heen is continu angst en onzekerheid. Hoe vind je innerlijke rust in deze tijden?

Chaos om je heen

Op wat er om ons heen gebeurt hebben we geen controle. En op dit moment verkeren we in een langdurige periode van chaos en angst door het coronavirus. Ik weet dat ik me in de beginperiode enorm liet meeslepen door alle berichtgeving en cijfers. En dat ik daar ontzettend somber van werd.

De omstandigheden zijn niet makkelijk te veranderen, soms zelfs helemaal niet. Er zijn misschien mensen om je heen ziek, eenzaam of moedeloos. En natuurlijk maak je je daar zorgen om, dat is menselijk en is niet meer dan normaal. Maar je hoeft de chaos in de buitenwereld niet binnen te laten komen in jouw eigen wereld.

Innerlijke rust vinden

Ook in tijden van chaos is het mogelijk innerlijke rust te vinden. Het is misschien niet makkelijk, maar het kan wel. Er is maar één plaats waar je innerlijke rust kunt vinden en dat is in jezelf. Maar dan moet je daar wel ruimte en tijd voor maken. En met alle afleiding in de vorm van nieuws, smartphones en social media is dat moeilijker dan ooit.

Ik wil je een paar tips geven die je kunt toepassen als jij nu merkt dat de chaos van buiten teveel invloed op je heeft.

Sluit je af

Wat ik heb gedaan toen ik begin april merkte dat ik steeds somberder werd van alle ellende? Ik heb me afgesloten. Ik ben gestopt met het kijken van het nieuws en heb me zoveel mogelijk gericht op mijn eigen kleine wereldje, thuis.

Wat gebeurt er als je je afsluit van de wereld om je heen? Je wordt minder afgeleid en minder kanten op getrokken. Je kunt je aandacht richten op die plek waar jij invloed hebt: jezelf en je eigen gedrag. In mijn persoonlijke omgeving was (en is) geen corona-besmetting. Ik kon me meer openstellen voor wat er wél was: tijd met de mensen die me dierbaar zijn, gezond eten en rust.

Betekent dit dat ik corona niet eng of spannend vind? Nee, zeker niet. Ik vind het verschrikkelijk voor de mensen die er direct mee te maken krijgen en die onder hoge druk moeten functioneren. Maar ik kan het niet veranderen door me heel veel zorgen te maken.

Verleg je aandacht

Er is genoeg mogelijkheid om je aandacht te richten op ellende. Dat is nu zo, en dat geldt altijd. Nieuws van over de hele wereld is 24 uur per dag beschikbaar. Maar wat doet het met jou als je al die ellende binnenkrijgt en moet verwerken? Het geeft een negatief wereldbeeld, het vergroot je zorgen en het maakt je angstiger.

Ook al is al die ellende er, er zijn ook mooie dingen. Zelfs in periodes van zwaar verlies, ziekte of angst zijn er ook positieve dingen. Toen mijn oma dit jaar overleed was ik enorm verdrietig. Tegelijk was ik dankbaar voor de tijd dat ze bij me was, en voor het samenzijn met mijn familie in die heftige periode. Het is er allebei.

Door je aandacht te verleggen van negatief nieuws en ellende naar positiviteit en dankbaarheid, verandert je gevoel. Als je dankbaar bent, ben je minder angstig. Door te kijken naar wat je (nog) wel hebt, ben je minder bezig met wat je niet (meer) hebt. In het begin is dit best moeilijk, maar oefening baart kunst!

Creëer stilte

Heb jij altijd prikkels om je heen? Zorg er dan ook voor dat je af en toe stilte opzoekt. Dat kan buiten in de natuur, door in bad te liggen of door simpelweg met een paar kaarsjes op de bank te zitten en niks te doen.

Stilte is een zwaar onderschat middel in onze tijd. Maar innerlijke rust ontstaat niet door drukte, door continu nieuwe informatie en prikkels om je heen te hebben. Stilte kan best eng zijn. Begin bijvoorbeeld door een kopje thee of koffie in volledige stilte te drinken. Of doe een paar minuten een ademhalingsoefening.

Heb je het idee dat je hulp kunt gebruiken bij het vinden van innerlijke rust? Dan ben je altijd welkom om gratis kennis te maken.