Ga naar de inhoud

Overzicht houden met een papieren agenda

overzicht

Als je druk bent in je hoofd geeft dat vaak enorm onrust. En veel mensen willen heel graag meer rust in hun hoofd. Eén van de dingen die het meest helpt om een rustig(er) hoofd te krijgen, is het creëren van overzicht. Een paar jaar geleden deed ik mijn papieren agenda weg; en daarmee ook mijn overzicht. Dus ben ik weer begonnen met een papieren agenda. Misschien heb jij ook wat aan deze tips!

Eén plek voor alles

Als je ooit hebt gehoord van ‘Getting things done‘ weet je hoe belangrijk het is om alles op één plek te verzamelen. Als je niet bekend bent met Getting things done: dat is een methode die binnen time-management heel veel gebruikt wordt. Hij bestaat uit een aantal stappen die je kunt doorlopen om zo effectief en efficiënt mogelijk dingen te doen. Het helpt je bij het stroomlijnen van je leven en creëert enorm veel rust. Ik gebruik zelf niet alle stappen, maar deze stap (één plek voor alles) is wel heel fijn.

En die miste ik nogal nadat ik mijn papieren agenda in de prullenbak had gekieperd. Inmiddels was ik er behoorlijk aan gewend geraakt om alles in mijn digitale agenda te zetten en die gebruikte ik ook vooral. Een tijdlang ging dat ook best goed. Maar na een tijdje liepen er allerlei dingen door elkaar en miste ik digitaal het overzicht. Daardoor plande ik bijvoorbeeld te veel afspraken in. Niet heel handig. En in mijn digitale agenda kon ik niet mijn to-do’s kwijt, dus die moest ik toch weer ergens anders noteren.

Gebrek aan overzicht geeft onrust en stress

Ik weet natuurlijk niet hoe het voor jou werkt, maar bij mij geeft een gebrek aan overzicht onrust en stress. Drukte in mijn hoofd omdat ik dingen probeerde te onthouden, en ze vervolgens alsnog vergat op het moment suprême. En waar ik “vroeger” vrijwel nooit afspraken en dingen vergat, gebeurde dat nu soms wel. En daar heb ik echt een hekel aan.

Te weinig overzicht zorgde er ook voor dat ik niet altijd zicht had op wat ik moest gaan voorbereiden, welke zaken ik nog moest regelen. Zeker in drukkere periodes kwam het nog wel eens voor dat ik daardoor ‘s avonds dingen moest voorbereiden. Op zich geen probleem, maar ook niet heel wenselijk.

Een to-do app leek een tijdlang een goede oplossing. Maar dat was het uiteindelijk voor mij toch ook niet helemaal. Voor iedereen werkt iets anders, dus als het voor jou wel werkt is dat helemaal prima.

Op zoek naar overzicht

Vorig jaar was ik al op zoek gegaan naar een planner, en kocht ik een speciale business planner. Best een duur ding, met een ringband en heel veel ruimte voor (zakelijke) doelen, afspraken, to do’s en privé regeldingen. Maar ik vond hem te grof om makkelijk mee te nemen en vond de ringband helemaal niet praktisch. Via Powervrouwen won ik toen een Essencio business agenda en die was heel mooi en fijn. De agenda was fijn qua formaat, bevatte mooie quotes en inspiratie en bood ruimte voor afspraken en to do’s.

Na een tijdje verslapte de aandacht omdat het door de lockdowns weer rustiger werd en ben ik ermee gestopt. Maar dit jaar kreeg ik toch weer behoefte aan een nieuwe agenda. Omdat ik het ook altijd leuk vind iets nieuws uit te proberen, kocht ik de Balans Planner. Deze is een beetje geïnspireerd op bullet journals, waarin je dus veel zelf vorm kunt geven. Dat leek me prettig, maar vond ik in de praktijk toch erg veel werk. Daarbij was deze ook vrij grof en vond ik dat toch weer niet zo praktisch. Dus dit was voor mij geen succes.

Uiteindelijk heb ik dit jaar een simpele A4-formaat agenda van de Hema gekocht. Dat is geen echte planner, dus ik mis daarin wel ruimte voor bijvoorbeeld to do’s en reflectie, maar voor nu volstaat het. Ik heb er ook wel even genoeg geld aan uitgegeven vond ik.

In één oogopslag duidelijkheid

In mijn digitale Outlook agenda werkte ik met kleurtjes voor verschillende typen afspraken. En dat werkte op zich goed, maar die kleurtjes kwamen dan weer niet terug op mijn telefoon. En mijn privé afspraken stonden niet in mijn zakelijke agenda, dus er liep nog wel eens wat mis.

Wat ik altijd een groot nadeel vond van papieren agenda’s was het gekras als afspraken niet doorgingen. Totdat ik ontdekte dat er uitwisbare pennen* zijn. Ik werd hier echt heel erg blij van! Want nu kon ik dus wel alles in een papieren agenda bijhouden zonder dat het een zooitje werd als dingen verschoven.

In mijn eigen agenda gebruik ik nu 4 kleuren: twee verschillende voor werk, één voor privé en één voor mezelf/ontspanning. Tot nu toe valt het me nog wel op dat die laatste weinig voorkomt, dus daar is nog wel werk aan de winkel! Maar ik heb nu wel in één oogopslag duidelijk wat ik te doen heb en hoeveel afspraken ik heb staan.

De to do’s geef ik op dit moment aan door een klein open bolletje voor de taak te zetten, die ik kan afvinken als het is gebeurd. Deze schrijf ik nu op de dag dat ik het wil doen, op een leeg blok of ‘s avonds.

Wat heeft jouw voorkeur, een digitale of papieren agenda?

*Als je via deze link bestelt, krijg ik daar een klein bedrag voor. Jij betaalt niets extra’s.

1 reactie op “Overzicht houden met een papieren agenda”

  1. Pingback: Gezond eten met kinderen: (DIY) visueel weekmenu - Lekker in je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *