Ga naar de inhoud

Introvert, Extravert of ambivert?

  • door

Had je mij een paar jaar geleden gevraagd of ik introvert of extravert was, had ik waarschijnlijk volmondig extravert gezegd. Inmiddels ben ik er achter dat ik toch ook wel wat introverte eigenschappen bezit. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen introvert, extravert en de derde term ambivert? Dat leg ik je hier uit!

Wat is introvert?

Om maar met de bekendste termen te beginnen, wat is het verschil tussen introvert en extravert? Vaak wordt gedacht dat introverte mensen rustig en stil zijn, terwijl extraverte mensen juist druk en aanwezig zijn. Toch is dit niet helemaal waar het onderscheid over gaat.

Bij de persoonlijkheidstypering MBTI wordt gesteld dat mensen met een introverte voorkeur hun aandacht vooral richten op hun binnenwereld en hun energie uit zichzelf of een klein gezelschap halen. Zij laden op door alleen te zijn.

Mensen met een introverte voorkeur blijken prikkels op een andere manier te verwerken. Zij vinden het sneller te druk omdat het in hun eigen hoofd al vrij druk is. Vaak hebben introverte mensen ook even tijd nodig om over een antwoord na te denken, omdat zij eerst reflecteren.

Wat is extravert?

Daartegenover staan de mensen met een extraverte voorkeur, die halen juist energie uit andere mensen en samenzijn. Zij laden op door met anderen te zijn. Het lijkt er op dat externe prikkels bij hen juist een beloning vormt voor de hersenen.

Mensen met een extraverte voorkeur reageren vaak snel en treden vaker op de voorgrond. Zij voelen zich vaak ook meer op hun gemak in grote groepen.

Wat is dan ambivert?

In het boek ‘De introverte moeder’ komt ook de term ‘ambivert’ naar voren. Wat dat dan is? Dat is iemand die niet helemaal bij introvert past en ook niet helemaal bij extravert. Een beetje ertussenin dus. Op de site van Mynd vond ik een lijstje met 20 kenmerken van de ambivert.

Ik herken er best wel wat van dit lijstje 🙂 En zoals de ene extravert of introvert de andere niet is, geldt dat waarschijnlijk ook voor de ambivert.

Ik heb toch meer tijd alleen nodig

Hoewel ik altijd gedacht heb dat ik vrij extravert was, en dit ook regelmatig in assessments naar voren kwam, ben ik er de laatste jaren achter gekomen dat ik toch ook wel tijd alleen nodig heb. Vroeger kon ik me niet voorstellen dat iemand graag alleen wilde zijn. Maar toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen, ontdekte ik dat ik het heel prettig vond om alleen te zijn.

In het boek ‘de introverte moeder‘* zegt de schrijfster dat ze pas na haar eerste kindje ontdekte dat ze introvert was. Daarvoor was de balans altijd wel prima. En dat herkende ik best wel. Als je een gezin hebt, ben je – zeker de eerste jaren – niet meer zoveel alleen. En kun je ook niet meer zo makkelijk even alleen weg als daarvoor. Dat was voor mij best wel een zoektocht.

Maakt het uit of je introvert of extravert bent?

Toen ik hier laatst een gesprek over had vroeg mijn partner, ‘maakt het iets uit wat je bent’? En dat is natuurlijk ook een zinvolle vraag. Ik merk dat het mezelf een stukje herkenning geeft, dat ik mezelf daardoor een beetje beter begrijp. Het kan helpen om andere keuzes te maken. Maar uiteindelijk is het maar een naam, en gaat het er om dat je keuzes maakt die goed voor jou zijn en voelen. Ongeacht hoe het heet of wat een ander daarvan vindt.

Dus of je nou introvert, extravert, ambivert of nog iets heel anders bent; je moet uiteindelijk toch je eigen handleiding ontdekken en uitvinden waar jij van kunt opladen.

introvert extravert