Ga naar de inhoud

Zoveel interesses, lastig om te kiezen

  • door

Het is me al langere tijd duidelijk dat ik iemand ben met veel interesses, soms langdurend en soms maar heel kort. Pas geleden ontdekte ik dit ook in mijn Human Design profiel (iets waar ik me ook in aan het verdiepen ben). Toch heb ik regelmatig het gevoel dat ik beter bij één ding kan blijven voor mijn eigen rust. Maar met zoveel interesses is het lastig om te kiezen.

Ik vind (van)alles leuk

Al zolang ik me kan herinneren vind ik heel veel dingen leuk. Ik had geen idee welke opleiding ik zou kunnen kiezen, want ik vond allerlei dingen wel leuk. Maar niks écht heel erg leuk. Ik kon geen opleiding bedenken die aan alles voldeed wat ik zocht. En ook in werk en hobby’s ervaar ik regelmatig die zoektocht naar dat ene ding dat ik écht heel leuk vind.

Pas las ik op de blog cynthia.nl haar verhaal over het hebben van vele hobby’s en interesses. Dat zette me ook weer even op scherp, van ‘oh ja, ik hoef helemaal niet perse maar één ding te kiezen’.

Multi potential

Een tijdje geleden ontdekte ik al dat er een term bestaat voor mensen met zoveel interesses, die het moeilijk vinden om zich op één ding vast te pinnen en daar mee bezig te blijven: multi potential, oftewel multi-getalenteerden. Ik las met veel interesse het boek “Hoe word je ALLES“* en leerde daaruit dat er veel mensen zijn die niet één ding kunnen kiezen en dat er ook binnen deze groep mensen verschillende smaken zijn.

Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld langere tijd één ding doet om daarna te switchen naar iets heel anders. Of dat je allerlei dingen met elkaar combineert op hetzelfde moment. Het boek geeft allerlei voorbeelden van combinaties en persoonlijke verhalen van multi getalenteerde mensen. Ik vond veel herkenning in het boek!

Steeds weer iets nieuws

Naast dat ik heel veel dingen leuk en interessant vind, heb ik ook een enorme drang naar steeds weer iets nieuws. Er is zo veel interessants te ontdekken. Af en toe word ik er heel moe en onrustig van, dat ik maar niet kan stoppen. Dan neem ik me voor om geen nieuwe kennisboeken te lezen en komt er toch weer iets op mijn pad dat ik MOET lezen. En voor ik het weet ben ik daar dan toch weer mee bezig 🙂

Zo ben ik momenteel bezig met lezen over de werking van edelstenen, aromatherapie, Human Design, blijf ik me verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, natuurlijke gezondheid en EFT, en begin ik binnenkort met een workshop edelsmeden. Ik lees nooit één boek tegelijk, maar altijd minstens twee door elkaar. En mijn CV bevat ook een nogal uiteenlopend scala aan ervaringen en opleidingen.

Soms doe ik maanden niks met een hobby of interesse om er dan ineens weer vol in te duiken. Ik heb ook wel opleidingen gedaan waar ik ‘niks’ mee doe op dit moment. Maar ik vond het wel interessant om er kennis van op te doen en ermee bezig te zijn.

Inmiddels probeer ik maar zoveel mogelijk te accepteren dat ik gewoon iemand ben met veel interesses, en dat ik het erg lastig vind om er één te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *