Ga naar de inhoud

Mijn favoriete yoga nidra van dit moment

  • door

Ik ontdekte yoga nidra een paar jaar geleden en in fases merk ik dat er weer meer aandacht voor heb. De afgelopen tijd ben ik er weer wat meer mee bezig geweest en hierbij deel ik mijn favoriete yoga nidra van dit moment met je.

Wat is yoga nidra?

Yoga nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd en is een oefening waarbij je (meestal) stil op je rug ligt en dan een begeleiding volgt die je helpt om volledig te ontspannen. Het is de bedoeling dat je wel wakker blijft, maar de kans dat je wegdommelt is zeker aanwezig 😉

Yoga nidra heeft een positief effect op het remsysteem van het brein, ook wel het parasympatisch systeem genoemd. En in onze drukke maatschappij trappen we vaker op het gaspedaal dan op het rempedaal. Yoga nidra kan je helpen om diep te ontspannen en een moment van rust in de drukte te vinden.

Wat is het juiste moment om dit te doen?

Het juiste moment hangt natuurlijk helemaal van jezelf af! Ik merk dat ik het vaak ‘s middags even probeer te doen, als een soort powernap maar dan zonder te slapen. Even een rustmomentje tussen alle drukte van de dag. Maar ook ‘s avonds voor het slapen is het erg prettig. En na een nacht slecht slapen kun je het natuurlijk ook ‘s ochtends doen om even wat nieuwe energie op te doen. Eigenlijk is er geen ‘juist’ moment, elk moment dat het voor jou past is het juiste moment!

Waar kun je yoga nidra doen?

Je kunt yoga nidra overal doen waar je even rustig kunt liggen. Ik vind het zelf fijn om het op bed te doen, omdat ik daar het fijnst lig. Onze bank ligt niet zo comfortabel 🙂 Maar ook op de bank of zelfs buiten op het gras (op een yogamatje bijvoorbeeld) zou je yoga nidra kunnen doen.

Het enige wat je nodig hebt is een ontspannen, rustige ruimte en een comfortabele plek om op te liggen. Er zijn ook zittende oefeningen, maar liggend kun je helemaal overgeven aan ontspanning.

Dit zijn mijn favorieten op dit moment

Ik gebruik voor yoga nidra de gratis versie van de app Insight Timer. Daar staan enorm veel gratis meditatie-oefeningen op. Op dit moment zijn dit mijn favoriete yoga nidra oefeningen:

House of deeprelax

Eerder in de online adventskalender deelde ik ook al een oefening van House of Deeprelax. Ik vind de stem van Eliane Bernhard heel prettig en rustig. Regelmatig luister ik naar de sessie ‘ontspan op een ultiem diep niveau. En ook de ‘Diep ontspannen en slapen’ is erg prettig.

Julia Krapels

Deze ontdekte is pas kortgeleden, maar zijn ook heel erg fijn. Julia Krapels van Feel and sea is holistisch fysiotherapeut, healer en yoga nidra teachter. Zij heeft ook een heel prettige stem. De sessies die op Insight Timer staan duren tussen de 25 en 40 minuten. De versie van 25 minuten doe ik vaak ‘s middags als ik niet al te veel tijd heb, maar wel behoefte heb om me op te laden.

Manon van de Haterd

Ook Manon heeft een heel prettige stem. Zij is van de coachstudio en heeft een aantal korte sessies in de app staan. “Ontspan met yoga nidra” duurt 15 minuten en is heel fijn om even tussendoor te doen. Nog iets korter dan die hierboven van Julia Krapels. Voor als het écht nodig is, maar het voor je gevoel niet in je agenda past.

Maria ter Beek

Van Maria ter Beek luister ik af en toe de yoga nidra thema liefde voor jezelf. Deze duurt ruim een halfuur en doe ik alleen als ik daar voor m’n gevoel ook de rust voor heb. Ik vind het mooi dat in deze sessie het thema zelfliefde verwerkt zit. Want net als ieder ander heb ik daar soms ook behoefte aan 🙂

Ik hoop dat je met mijn favorieten geïnspireerd raakt om het zelf ook eens uit te proberen. Er staan nog veel meer oefeningen op insight timer. Kijk welke stem je prettig vindt, welke lengte en ga even heerlijk ontspannen! Ben jij al bekend met yoga nidra? Leuk als je nog tips voor me hebt!

yoga nidra