Ga naar de inhoud

Favoriete boeken voor de zomervakantie

De zomervakantie begint bijna, en voor veel mensen betekent dat tijd om te lezen. En mocht je nou geen inspiratie hebben, dan kan ik je misschien met deze tips wel op weg helpen! Ik deel mijn favoriete boeken van de afgelopen tijd graag met je.

Lekker niet perfect

Dit is een boek dat ik recent gelezen heb en waar ik heel enthousiast van werd. Ik schreef er hier al een blog over. Het boek gaat over een dame wiens relatie net is verbroken en die drastisch haar leven wil omgooien. Ze verhuist van een dorp naar de grote stad, op zoek naar het perfecte leven. Valt dat even tegen.

Het boek is heerlijk herkenbaar met thema’s als onszelf vergelijken met anderen en denken dat het gras groener is bij de buren. Het leest lekker weg en bevat veel grappige stukjes. Lekker om ergens aan het strand te lezen!

Goed zoals je bent

Het boek Goed zoals je bent* van Frederike Mewe is een heel fijn boek. Ik heb er nog geen blog over geschreven, die komt zeker nog! Het grote thema van het boek is zelfacceptatie, en niet perfect hoeven te zijn. Er zitten oefeningen in en is op een vlotte en fijne manier geschreven.

Het boek stimuleert je na te denken over je eigen verwachtingen en liever voor jezelf te zijn. Misschien niet de meest lichte kost voor op vakantie, maar wel een mooie manier om te reflecteren en te kijken wat je anders zou kunnen doen.

Het bos, vier vragen, het leven en ik

Ook over dit boek heb ik een tijdje geleden een blog geschreven. Een heel licht boekje, met toch een diepere laag er in. Qua thema heeft het wel wat weg van Lekker niet perfect: het idee dat je eigen leven niet goed genoeg is en dat er iets ontbreekt. Ik had het boek razendsnel uit, omdat ik natuurlijk erg benieuwd was naar de vier vragen die de hoofdlijn van het verhaal zijn.

Het boek* zet je echt aan het denken over je eigen geluk en keuzes die je maakt, zonder dat het heel zwaar is. Ik vond het een inspirerend boekje om te lezen.

Voel je beter

Het boek ‘voel je beter‘* is geschreven door psychiater Willem van den Bend en biedt tal van tools en tips over je eigen mentale batterij en hoe je die kunt opladen. Vooral de uitleg over energiegevers en -vreters (die zowel positief als negatief kunnen zijn) vond ik heel nuttig. Sinds dit boek hou ik een lijstje bij met wat mijn eigen energiegevers en -vreters zijn, en dat helpt om meer inzicht te krijgen en betere keuzes te maken. De blog die ik over dit boek schreef, vind je hier.

Self love talk

Ook het boek self love talk hoort absoluut in het rijtje favoriete boeken thuis. Vorig jaar kreeg ik dit boek voor m’n verjaardag en het staat bomvol tips om liever voor jezelf te zijn en beter voor jezelf te zorgen. De schrijfster gaat er vanuit dat de belangrijkste relatie in je leven die met jezelf is, en dat je van daaruit liefdevoller, gezonder en succesvoller kunt zijn. Naast tips staan er ook bijvoorbeeld recepten in.

Het is opgebouwd rondom een persoonlijk verhaal van de schrijfster, die een succesvol platform heeft over zelfliefde. Naast het boek heeft ze een podcast. Ik ben zelf niet zo van de podcasts, maar omdat veel mensen het wel leuk vinden, noem ik hem toch maar even!

Van Klacht naar Kans

Loop je wel eens tegen lichamelijke klachten aan die je niet goed kunt verklaren of waar je niet vanaf komt? Dan is het boek ‘van klacht naar kans‘* misschien wel jouw zomerboek. In dit boek neemt dr. Juriaan je mee in zijn visie op gezondheid en klachten. En hij legt je uit hoe jouw klacht je misschien wel iets te vertellen kan hebben. Zijn idee is dat het lichaam slimmer is dan het hoofd. En als je hoofd steeds maar doorgaat met iets wat niet goed voor je is, dat je lijf dan ‘nee’ gaat zeggen.

Door de oefeningen in het boek kun je leren luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft en welke keuzes je misschien kunt (her)overwegen. Het biedt je de kans om gezonder te leven op een manier die écht bij jou past, zonder naar de verwachtingen van anderen te (blijven) leven. Ik vond dit boek heel fijn, en de oefeningen zijn goed zelf uit te voeren. Let wel: dit boek kan wel confronterend zijn! De blog vind je hier.

Over liefhebben en loslaten

Wat een geweldig mooi boek is ‘over liefhebben en loslaten‘ van Rachel Brathen, ook wel bekend als Yoga Girl. Haar eerst boek over yoga vond ik al heel open, maar dit boek greep me echt aan. Sommige stukken zijn nogal zweverig, waarin ze over haar ervaring met Ayahuasca vertelt, maar de lijn van het verhaal is echt aangrijpend.

De schrijfster heeft op jonge leeftijd al vrij veel meegemaakt en groeit niet altijd even veilig op. In dit boek vertelt ze hoe ze in korte tijd met verschillende grote verliezen te maken krijgt en hoe ze daar mee omgaat. Ik vond het een aangrijpend, maar wel heel mooi boek over hoe het leven soms kan zijn. En hoe iedereen zijn/haar eigen weg vindt in het omgaan met wat er op het levenspad komt.

All time favoriet: Big five for life

Dit boek mag niet ontbreken in het lijstje met favoriete boeken. Het is voor mij een geweldig boek over persoonlijk leiderschap en je leven vormgeven zoals je dat wilt. Ik zal eerlijk bekennen dat mij dit echt niet altijd lukt, maar ik vond het boek geweldig inspirerend.* Het boek gaat zowel over zakelijk als persoonlijk leiderschap.

Big Five for Life is geschreven in een soort romanvorm en tegen het einde liepen de tranen over mijn wangen. Ik zal niet vertellen waarom, dat mag je zelf ontdekken als je het boek gaat kopen 🙂 Eén van de concepten die mij al die tijd is bijgebleven is die van de museumdag. Het idee is dat als je aan het eind van je leven een museum zou maken van alle momenten uit je leven, dat je daar dan vooral de dingen in terug ziet die jij ook echt heel belangrijk vond. Ik vind dat echt een mooi concept.

Ik hoop dat je met dit lijstje wat inspiratie hebt voor de komende zomervakantie! Nu ik dit zo schrijf, zie ik ineens dat het thema van de boeken waar ik over geschreven heb, wel veel te maken heeft met zelfliefde en de zoektocht naar geluk 🙂

Wat zijn jouw favoriete boeken voor de zomer?

* Als je het boek via deze link koopt, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

1 reactie op “Favoriete boeken voor de zomervakantie”

  1. Pingback: Boekentips voor je (zomer)vakantie - Lekker in je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *