Ga naar de inhoud

Minivakantie zonder op reis te gaan

Nu het weer mooi weer is, krijg ik altijd veel meer behoefte om buiten te zijn en te genieten van het zonnetje. En dat doet me altijd denken aan vakanties. In deze blog deel ik een paar tips met je om vaker op minivakantie te gaan, zonder op reis te gaan. Maar gewoon lekker in je eigen tuin, dorp of stad. Ga je mee?

De natuur in

Eén van de dingen die ik in de vakantie heel fijn vind, is buiten zijn. De natuur in, mooie plekjes zoeken, foto’s maken. Heerlijk! En als ik op minivakantie wil, is de snelste stap dus ook om lekker naar buiten te gaan. Camera mee en dan een mooi plekje opzoeken.

Op de foto hierboven zie je één van de fijnste plekjes die in mijn dorp te vinden is. Wij noemen het altijd de polder, maar officieel is het de Bemmelse Waard. Een fantastisch stuk natuur, met groen én water. Op de één of andere manier geeft een plas water mij altijd een instant vakantiegevoel. Een heel stuk uitkijken of rustig kabbelend water, met wat eendjes die rondzwemmen en de zon die steeds schitteringen weerkaatst.. Ultiem ontspannen voor mij.

In jouw woonplaats zijn er vast ook fijne plekjes te vinden, zoals een park of een meertje.

Minivakantie in de tuin

Een paar jaar geleden heb ik van mijn broer een hangstoel (ik noem het altijd een hang-ei) gekregen, en ook dat is voor mij een heerlijk vakantiegevoel. Als ik me daarin nestel en een beetje heen en weer schommel, is dat lekker ontspannen. Al is het maar een paar minuutjes, vooral in de vroege voorjaarszon, helpt dat om even een vakantiegevoel te krijgen en weer tot rust te komen.

Een hangmat heeft een vergelijkbaar effect, even lekker zo’n beetje heen en weer schommelen werkt voor veel mensen ontspannend. Oogjes dicht, rustig ademen.. Vooral als de zon schijnt is dat toch heerlijk?

Een boek lezen

Als je vaker op deze blog komt, weet je vast wel dat ik heel veel en graag boeken lees. En ik vind dat ook echt ontspannend. Voor het ultieme vakantiegevoel wil ik ergens buiten, liefst aan het water, zitten om in een boek te duiken. Sinds twee jaar heb ik een e-reader die makkelijk mee gaat en met de online bibliotheek heb ik altijd een leuk boek bij de hand.

Veel mensen lezen alleen als ze op vakantie zijn, omdat ze er dan tijd voor maken. Maar juist door er dus vaker tijd voor te maken, creëer je steeds een soort vakantiegevoel. Lekker toch? Misschien is het voor jou niet een boek lezen, maar iets anders wat je normaal alleen op vakantie doet. Maak daar wat vaker tijd voor!

Picknicken

Een picknick doet mij altijd heel erg denken aan vakantiegevoel. Het gekke is dat ik het op vakantie eigenlijk bijna nooit doe, maar het voelt wel altijd als heel ontspannen en gezellig. Ik neem me bij deze dan ook voor om vaker te gaan picknicken!

Buiten eten doe ik wel graag, als het lekker weer is. Ook dat geeft altijd een soort vakantiegevoel.

Knutselen

Als ik op vakantie ga, neem ik vaak een puzzel(boekje) of andere knutseldingen mee waar ik normaal niet zoveel tijd voor neem. Creativiteit is supergoed om te ontspannen en je kunt op tig verschillende manieren creatief zijn.

Doordat ik dit vaak vooral doe als ik op vakantie ben, voelt het als een minivakantie als ik hier thuis tijd voor neem. Het helpt me opladen en ik word er vaak vrolijk van, vooral als ik dan ook nog tevreden kan zijn over het eindresultaat 😉

Mediteren als minivakantie

Hoewel niet iedereen er blij van wordt, is mediteren ook superfijn als dagelijkse minivakantie. Met een begeleide meditatie, of visualisatie, kun je even afstand nemen van de drukte van alledag en je ontspannen. En dat is precies waar vakantie ook voor bedoeld is toch? Ontspannen, nieuwe dingen ontdekken, even iets anders dan de dagelijkse routine.

Door mediteren op te nemen in je dag, kun je als het ware elke dag even je brein ontspannen en weer opladen. Je kunt zelfs in je hoofd op reis gaan, naar een mooie plek waar jij je heel ontspannen voelt. En je voorstellen dat je daar helemaal tot rust komt en met nieuwe energie weer verder gaat met je dag.

Bewust ademhalen

Als je mediteren een brug te ver vindt, is bewust ademhalen ook al fijn als ‘break’ in de drukte. Een paar keer rustig en diep in- en uitademen, helpt je om stress los te laten en weer tot rust te komen. Na een aantal minuten rustiger ademhalen kun je beter stilstaan bij hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Ook kun je vaak helderder naar een situatie of probleem kijken, en beter nadenken. Precies wat je vaak ook hebt als je op vakantie bent!

Neem jij weleens minivakanties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *