Ga naar de inhoud

Me-time inlassen, hoe doe je dat?

Tijd voor jezelf héb je vaak niet zomaar in een druk leven, maar kun je wel maken. Sommige mensen vinden dat erg lastig, en dat is ook niet zo gek. We leren vaak al van jongs af aan dat we voor anderen moeten klaarstaan en veel mensen vinden het ook lastig om ‘nee’ te zeggen tegen anderen. Dus hierbij geef ik je wat tips over hoe je me-time kunt inlassen in jouw leven.

Geef me-time prioriteit

We hebben allemaal even veel tijd in een dag en in een week. Dat is voor iedereen gelijk. Toch heeft de één meer me-time dan de ander. En dat heeft niet alleen te maken met meer tijd hebben, maar met meer prioriteiten stellen. Natuurlijk kan het in bepaalde situaties zo zijn dat iemand keihard moet werken om het hoofd boven water te houden, of zijn er serieuze (gezondheidszorgen) waardoor iemand écht minder tijd heeft. Maar in heel veel situaties geven mensen me-time ook te weinig prioriteit. En sommige mensen kunnen zelfs in hele lastige situaties me-time inlassen.

Het grote probleem is denk ik dat we nergens echt leren hoe we goed voor onszelf moeten zorgen. Veel mensen leren dit ‘the hard way’ door bijvoorbeeld ziekte of burn-out, maar heel veel mensen jagen en rennen maar door. Op school draait alles al om prestaties en goede cijfers, en tegenwoordig zien we dat kinderen vaak al stress ervaren. Kinderen leren vaak niet zichzelf te kalmeren en rustmomenten in te bouwen.

In de adventskalender die ik de afgelopen twee jaar organiseerde, zat ook altijd een dag die te maken had met me-time. Eigenlijk draait de hele kalender om me-time, maar sommige cadeautjes zijn daarin wat meer uitgesproken dan anderen.

Hoeveel me-time heb je nodig?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende mensen en iedereen heeft een andere behoefte aan me-time. De één heeft heel veel tijd voor zichzelf nodig en de ander juist helemaal niet. Van mensen met een introverte persoonlijkheidsvoorkeur is bijvoorbeeld bekend dat zij relatief veel me-time nodig hebben. Het is allereerst belangrijk om daarin je eigen voorkeuren te (leren) kennen.

Toen ik op mezelf ging wonen kwam ik erachter dat ik het heel fijn vind om alleen te zijn. Dat had ik daarvoor nooit gedacht, want ik vond het altijd heerlijk om onder de mensen te zijn. Ik had soms zelfs een beetje medelijden met mensen die alleen waren, omdat ik me niet voor kon stellen dat iemand dat prettig vond. Little did I know.. 🙂 Maar goed, ik ontdekte dus dat ik het heel prettig vond om af en toe helemaal niets en niemand om me heen te hebben.

Daarna ging ik samenwonen en breidde het gezin zich uit. Dat betekende een stuk minder ruimte om helemaal alleen te zijn en dat leek ook een tijd prima. Maar inmiddels weet ik dat ik toch echt ook behoefte heb om alleen te zijn.

Hoe kun je me-time inlassen in de drukte?

Er zijn natuurlijk tig verschillende manieren voor het inlassen van me-time in een druk leven. Afhankelijk van jouw eigen situatie, van wat je nodig hebt én van wat je leuk vindt om te doen. Maar misschien kunnen de volgende tips wat inspiratie voor je zijn:

  • Stap af en toe even helemaal uit de drukte en ga een weekend alleen weg. Dit heb ik twee jaar geleden voor het eerst gedaan en ik vond het heerlijk. Met niemand rekening houden en alleen maar dingen doen waar ik zelf behoefte aan had. Lekker uitwaaien aan zee of juist een nieuwe omgeving ontdekken. Echt een aanrader!
  • Plan een dag helemaal voor jezelf: misschien vind je een weekend te lang of is dat in jouw situatie niet haalbaar. Kijk dan eens of je een dag kunt plannen die helemaal voor jezelf is. Je hoeft niet eens van tevoren te bedenken wat je gaat doen, maar misschien vind je dat juist fijn. Zo ben ik ook weleens een dag alleen naar een wellness geweest. Alleen al zo’n omgeving helpt om tot rust te komen 🙂
  • Besteed tijd aan een hobby: een dag of weekend weg is meteen vrij tijdrovend. Maar een hobby hoeft dat niet te zijn. Ik vind het heerlijk om te lezen, te haken, puzzelen, knutselen, bakken, wandelen, schrijven en in de tuin te rommelen. Dat zijn allemaal dingen die ik alleen kan doen en vrij makkelijk in de dag kan inpassen. Kijk welke dingen jij echt leuk vindt om te doen en wat je ook écht voor jezelf doet. Het hoeft helemaal niet nuttig of zinvol te zijn, want het doel is dat je er even tijd voor jezelf mee hebt.
  • Ga naar buiten en breng wat tijd door in een groene omgeving. Als ik ergens in een bos of bij water kom, merk ik dat ik me meteen relaxter voel. Soms is dat maar 10 minuten in een park, maar het voelt als een soort mini-vakantie.
  • Maak van je douche of persoonlijke verzorging een me-time moment. Door met bewuste aandacht voor jezelf je douche of persoonlijke verzorgingsroutine te doen, creëer je in de dagelijkse drukte ook even een moment voor jezelf. Laat je gedachten niet afdwalen naar wat er allemaal niet goed is en wat je allemaal nog te doen hebt, maar sta er even bewust bij stil dat dit een rustmoment is voor jou.
  • Wees kritisch op wat er in je agenda komt en waar je allemaal ‘ja’ tegen zegt. Realiseer je dat als je agenda gevuld is met dingen die je voor anderen doet, me-time er bij inschiet. Vaak denken we dat we alles moeten doen wat ons gevraagd wordt, maar dat is helemaal niet zo. Wees je ervan bewust dat je ook ‘nee’ mag zeggen als je liever tijd wilt maken voor iets anders. Mijn gezin gaat eens per jaar op een kampeerweekend zonder mij. Eerst voelde ik me verplicht om mee te gaan, terwijl ik er zelf niet blij van werd. Uiteindelijk hebben we samen besloten dat ik dat weekend thuis blijft (me-time!) en de rest heeft ook een superleuk weekend. Win-win als je het mij vraagt!
  • Ademhalingsoefeningen: als je maar één ding als me-time zou kunnen inlassen, is dit volgens mij de beste optie! Er is één ding wat je altijd en overal kunt doen: je kunt je aandacht richten op je ademhaling. Door je ademhaling te kalmeren, breng je direct je lichaam en geest meer tot rust en dat helpt je te ontspannen. In de drukte van alledag kun je deze misschien wel het beste als me-time inlassen.

Wat helpt jou om te zorgen dat je genoeg me-time kunt inlassen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *