Ga naar de inhoud

6 Voornemens die ik maar niet kan volhouden

voornemens

Er zijn van die voornemens die ik regelmatig opnieuw oppoets, maar die ik toch niet structureel voor elkaar krijg. Dingen waarmee ik eigenlijk wil stoppen, maar het niet doe. Of dingen die ik juist wil oppakken, maar niet lijk te kunnen volhouden. Misschien herken jij ze ook wel. Dit zijn mijn 6 voornemens die ik maar niet kan volhouden.

1. Het huis opruimen voor ik ga slapen

Het is altijd relaxt om in een frisse, opgeruimde ruimte te komen als je wakker wordt. Regelmatig neem ik me dan ook voor om ‘s avonds voor het slapen gaan nog even een opruimrondje te doen zodat ik ‘s ochtends niet in de rommel kom. Vaak blijft dit helaas bij een voornemen, want dan ben ik ‘s avonds toch te moe (of te lamlendig) om dat rondje door het huis te maken en kruip ik liever gewoon meteen m’n bed in.

En hoewel ik het niet heel erg vindt als ik ‘s ochtends even wat dingen moet opruimen, is het toch een minder prettig begin van de dag als er nog allerlei rommel ligt.

2. Dagelijks mediteren of EFT’en

Ook dit is zo’n voornemen dat regelmatig langskomt. Als ik weer een stuk lees over de voordelen van mediteren of als ik bij cliënten de resultaten van EFT (Emotional Freedom Techniques) zie. Ik weet namelijk verstandelijk heel goed dat het fijn is om hier dagelijks tijd voor te maken en ik ervaar ook dat het prettig is als ik dat doe.

En toch… maak ik er niet voldoende tijd voor. Het mediteren lukt me soms periodes van een paar weken en zakt dan toch weer weg. Maar het is me nog niet gelukt om er echt een blijvende gewoonte van te maken, ondanks dat ik wel heb ervaren dat het me rust geeft.

In de vele blogs die ik heb gelezen van EFT-beoefenaars weet ik dat er veel mensen zijn die EFT gebruiken om beter te slapen en de stress van de dag los te laten. Ook daarvan weet ik verstandelijk dat het heel goed is om te doen 🙂 Maar het schiet er meestal toch bij in..

3. Stoppen met koffiedrinken

Ik lust eigenlijk helemaal geen koffie, dat maakt dit punt nog wel het ergste denk ik. Maar ik drink wel latte macchiato (zo’n neppe koffie met héél veel melk haha) en dat doe ik dagelijks. Eigenlijk wil ik dit niet, want ik heb het idee dat het niet zo goed voor me is. Een tijdje geleden las ik dit artikel op SoChicken waarin Jelle als cafeïne-liefhebber stopte met koffie en daar zijn voordelen van beschreef. Toen dacht ik: “oh dat wil ik ook wel!”

Maar toch sluipt dat dagelijkse bakkie er nog steeds in. Inmiddels hou ik het bij 1 of max 2 kopjes en wissel ik de melk soms wel af met plantaardige melk. Maar ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat er zou gebeuren als ik er helemaal mee zou stoppen.

4. 500 gram groente per dag eten

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een blog dat ik het advies had gekregen om 500 gram groente per dag te eten. Dat is nog steeds de best gelezen blog op deze site. Maar ondanks mijn eigen tips red ik de 500 gram groente niet elke dag.

Ik ben wel meer groente gaan eten en ben er vooral creatiever mee geworden om groente te verwerken in gerechten. Maar 500 gram red ik meestal (nog) niet. Vooral bij de lunch schiet het er nog wel eens bij in om groente te eten door een gebrek aan voorbereiding. Als ik ‘s avonds of ‘s ochtends al wat klaarmaak, gaat het goed. Maar als ik pas tegen lunchtijd ga bedenken wat ik kan maken, wordt het toch vaak iets makkelijks en snels zonder al te veel groente.

5. Een keer per week yoga

Ik vind yoga echt wel lekker om te doen en er zijn periodes dat ik regelmatig even op de mat stap. Een tijdje heb ik een abonnement gehad op YogaTV en daar stonden hele fijne lessen op. Ook de (gratis) lessen van Yoga With Adriene (in het Engels) vind ik superfijn.

Wat er denk ik het meest aan bijdraagt dat ik dit niet volhou, is dat ik van yoga nooit helemaal dat euforische, opgeladen, ontspannen gevoel krijg waar veel mensen het over hebben. Ik merk wel altijd dat ik het fijn vind om bijvoorbeeld te merken dat ik sterker wordt of leniger, maar blijkbaar is dat niet voldoende om het langdurig vol te houden.

Ik heb helaas ook nog geen fijne yogadocent gevonden voor live lessen bij mij in de buurt, dus dat helpt ook niet mee.

6. Dagelijks een journal bijhouden

Ik heb een zwak voor mooie notitieboekjes en dagboeken. Ik vind het ook lekker om de dag van me af te schrijven en mijn gedachten weer te ordenen of al schrijvend antwoorden te vinden op vragen die me bezighouden. En toch… lukt het me niet om deze gewoonte vast te houden en regelmatig te blijven schrijven. Soms gaat het een tijdje goed, en dan raak ik het weer kwijt.

Laatst las ik een stukje over ‘morning pages’ in Flow magazine en dat leek me wel wat. Het idee is dat je elke ochtend direct na het wakker worden 3 pagina’s vol schrijft met wat op dat moment maar in je opkomt. Volgens mij heb ik het vijf dagen volgehouden en toen kwam er weer iets tussen. Ook in de avond kan ik geen goed moment vinden om dit structureel vol te houden. Wie weet komt het nog een keer!

Welke voornemens kun jij maar niet volhouden?

voornemens