Ga naar de inhoud

Terugblik adventskalender 2021

  • door
adventskalender

Voor het tweede jaar organiseerde ik dit jaar de digitale adventskalender. En wat was het weer leuk om te doen, en om de warme reacties van anderen te ontvangen. De adventskalender bleek voor veel mensen een moment van reflectie te zijn, en een moment van stilstaan bij de keuzes die ze hebben.

Het begon met een adventskalender thuis

Een paar jaar geleden zag ik bij CreaChick dat zij een adventskalender had gemaakt voor thuis, met elke dag een activiteit om met het gezin te doen. Helaas staan die van haar nu niet meer op de website, maar het idee is bij mij wel blijven hangen. En een paar jaar geleden maakte ik voor het eerst thuis een adventskalender, met succes!

Daarna bedacht ik vorig jaar vrij impulsief om ook voor mezelf elke dag iets te doen, en daar maakte ik de Lekker in je Hoofd adventskalender van. De laatste week van november ontstond dit idee en uiteindelijk meldden zich best wat mensen aan die mee deden. En omdat het echt leuk was om te doen, was dit jaar de 2e editie.

24 cadeautjes

Van 1 tot en met 24 december was er elke dag een opdrachtje via mail. In de weken voor december bedenk ik vast allerlei onderwerpen en thema’s die terug gaan komen. Voor mij is het heel fijn dat de mensen ook terugkoppelen dat ze het echt als cadeautjes ervaren. Hoewel één deelnemer ook zei dat die cadeautjes “best hard werken” zijn. Daar moesten we samen wel om lachen.

Elke ochtend worden de cadeautjes verstuurd, zodat mensen hun eigen moment kunnen kiezen om ermee aan de slag te gaan. Soms spaarde ik ze zelf op voor een moment dat het beter uit kwam.

Adventskalender 2021

Reflectie en stilstaan

Het doel van de kalender is om beter voor jezelf (/mezelf) te zorgen en stil te staan. Eind van het jaar is daar altijd een mooi moment voor, vind ik. Terugkijken op het jaar en vooruitblikken. Welke dingen passen nog en welke dingen zouden anders of beter kunnen?

Maar ook: gun je het jezelf om goed voor jezelf te zorgen? Vorig jaar stopte een deelnemer er al vrij snel mee, omdat ze merkte dat ze er geen tijd voor maakte. Super jammer, en tegelijkertijd ook begrijpelijk. Dat dilemma herkende ik zelf ook wel een beetje. Juist als ik drukke dagen had en het ‘t hardst nodig had om rustig aan te doen, was het vaak lastig er tijd voor te maken.

Eén van de deelnemers mailde me:

“Ik kijk elke dag uit naar je mailtje. Soms is het een eye-opener, soms een bevestiging, een goede richting en een goed gevoel”

Deelnemer Adventskalender

En dat is voor mij dan weer heel fijn 🙂

Verandering is altijd mogelijk

Met een nieuw jaar voor de boeg kriebelen de goede voornemens vaak ook weer. Ik ben zelf niet zo van de goede voornemens, omdat ze vaak zo vluchtig zijn. Maar ik heb wel dingen die ik graag zou willen veranderen. De adventskalender stimuleert mij ook om na te denken over hoe ik dingen anders aan kan pakken. En hoe ik er dagelijks voor kan zorgen even stil te staan bij wat ik nodig heb en wat ik fijn vindt.

Het energie-EHBO dat ik baseerde op het boek ‘Voel je beter‘ helpt mij bijvoorbeeld zicht te krijgen op energievreters (wat ook leuke dingen kunnen zijn!), energiegevers en herstellers. En dat zorgt ervoor dat ik beter balans kan vinden. Nu lukt me dat helaas ook nog niet altijd, maar in kleine stapjes kan ik wel steeds bijsturen.

De kalender helpt mij – en andere deelnemers – om zicht te krijgen op wat belangrijk is én daar ook actie op te ondernemen. Toegewijde actie, zoals we dat binnen ACT noemen, is niet altijd makkelijk maar helpt je wel voldoening en betekening te ervaren.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze kalender en wil je graag een volgende editie ook mee doen? Dan kun je door je hieronder aan te melden de kalender van 2021 met alle mails downloaden.

.
Adventskalender 2021