Ga naar de inhoud

Minder telefoontijd met Screenzen

  • door

Net als veel mensen tegenwoordig besteed ik ook redelijk wat tijd op mijn telefoon. Al zit ik ruim onder de gemiddelden die ik regelmatig lees, ik vond het nog steeds te veel. Kort geleden ontdekte ik de app Screenzen, die me nu helpt met minder telefoontijd.

Verslaafd?

Hoewel ik mezelf niet verslaafd zou noemen in de zin van dat het mijn leven beperkt, ervaar ik wel degelijk last van de invloed van mijn telefoon(gebruik) op mijn (kwaliteit van) leven. Ik ben er misschien ook wel wat gevoeliger voor, want om me heen zie ik mensen veel meer met hun telefoon die er geen last van (lijken te) hebben. En ieder moet denk ik ook voor zich bepalen wat ‘ie prettig vindt.

Ik merkte in elk geval dat ik erg rusteloos word van de invloed van mijn telefoon op mijn leven. Maar de voordelen van het apparaat wegen toch nog net iets zwaarder dan de nadelen Toch was de rusteloosheid genoeg reden om er (weer) iets aan te doen.

Niet de eerste keer

Ik heb al wel vaker geprobeerd mijn telefoongebruik te beperken en het is ook al wel verminderd. Zo heb ik eerder al een tijd mijn telefoon op grijstinten gehad. Maar aangezien ik foto’s (maken) juist één van de leukste dingen vind van een telefoon, was dat niet prettig.

Notificaties heb ik al heel lang bijna allemaal uit staan en veel apps heb ik al verwijderd. Dat neemt echter niet weg dat ik uit nieuwsgierigheid toch nog steeds regelmatig bepaalde apps wil checken. Ik heb ook een tijdlang Safari als browser geblokkeerd, maar dan kon ik helemaal niks opzoeken en dat bleek niet altijd praktisch.

ScreenZen

Tijdens een rondje door de appstore stuitte ik op ScreenZen. Deze app maakt gebruik van het idee dat er tussen een trigger en een reactie een pauze zit. Die pauze kun je benutten om er even over na te denken of je de app op dat moment écht wel wilt gebruiken.

Bijvoorbeeld door een vraag in te stellen als “is dit belangrijk?” of “waarom kijk ik dit nu?”.

Je kiest zelf op welke apps je de beperkingen wilt toepassen. Je kunt aangeven of je de app wel mag openen en hoe vaak per dag. Ook kun je instellen hoelang het moet duren voordat je de app opent (variërend van 5 tot 300 seconden), en hoelang de app dan ontgrendeld wordt. De vraag die je instelt, helpt je om stil te staan bij de reden van openen of om juist te beseffen dat je even diep moet ademhalen.

Minder telefoontijd

Ik heb ScreenZen eerst alleen op de e-mailapp ingesteld. Die gebruik ik praktisch maar ook vaak om even te checken of ik nog iets nieuws binnen heb en dat ik nergens voor nodig. Ik heb ingesteld dat deze na 10 seconden opent. Al na een paar dagen merkte ik dat ik vaak de app weg klikte als ik de melding van ScreenZen kreeg. Ik werd me er van bewust dat het niet nodig was om op dat moment m’n mail te checken. Na ruim een week merkte ik dat ik de app ook veel minder opende.

Daarna heb ik de app ook ingesteld op een aantal websites die ik (te) vaak bekijk, of waarvan ik het het niet nodig vind om dit op m’n telefoon te doen. Ook daarvan merk ik dat ik ze al snel veel minder ging gebruiken. De behoefte om het nog vaak te checken is ook veel minder!

Voor mij werkt deze app goed om de gewoonte van het checken te doorbreken. Heb jij zelf moeite met het omgaan met je telefoon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *