Ga naar de inhoud

Verlangen naar wat niet goed voor je is.. (+ hoe je anders kiest)

  • door

We hebben waarschijnlijk allemaal wel zo onze ‘guilty pleasures’: we verlangen naar die dingen die niet goed voor ons zijn, maar wel ontzettend lekker of fijn. Omdat we er (even) zo’n goed gevoel van krijgen, of omdat we er speciale herinneringen aan hebben. Nu is er op zichzelf helemaal niets mis met ‘guilty pleasures’, zolang het niet te veel doorslaat. Maar wat nu als je steeds wilt wat niet goed voor je is?

Verlangen naar comfort

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik zin in chips. Even wat hartigs. En toevallig weet ik dat er nog chips in huis zijn. Heb ik niet zo vaak, want ik weet dat het slimmer is om dat niet te doen. Anyway, nu dus wel. Mijn eerste impuls net bij die gedachte: opstaan en naar de keuken rennen.

Maar ho, toen ik net opstond bedacht ik me dat dit niet is wat ik écht wil. Ik wil namelijk iets wat goed voor me is. En chips is dat niet. Niet dat het een probleem is om het af en toe te eten, maar ik weet inmiddels dat deze behoefte vaak ergens anders uit voortkomt. Het is een soort verlangen naar comfort, gemak, een snelle troost.

Misschien ken je dat ook wel, dat je ineens zo enorm verlangt naar jouw ‘guilty pleasure’. Maar misschien kun of wil je daar op dit moment niet aan toegeven. Ik geef je een paar tips voor hoe je kunt voorkomen dat je machteloos zwicht voor dat verlangen en je keuzevrijheid kunt aanspreken.

Dubbelcheck

Als je verlangen de kop op steekt, doe dan bij jezelf eens een check en vraag jezelf af: “wat is er echt aan de hand?” of “waar heb ik nu echt behoefte aan?”. Vaak gaat het verlangen helemaal niet over het middel waar je naar verlangt, maar naar wat voor gevoel het je geeft.

Dus even een dubbelcheck. Ik heb behoefte aan een goed gevoel, een gevoel van gezelligheid. Ik ben alleen aan het werk en iedereen is de deur uit. Vanuit vroeger associeer ik chips eten (of snaaien in het algemeen) met alleen zijn of met verveling. Wanneer ik me verveel of alleen thuis ben, steekt dit verlangen nog weleens de kop op. Wat schuilt er achter jouw verlangen?

Wat is een alternatief?

Oké, als je de behoefte achter het verlangen weet, kun je nadenken over een alternatief. Een gevoel van gezelligheid kan ik ook bereiken door lekkere muziek aan te zetten, door iemand te bellen of door een lekkere kop thee.

Op welke andere manier kun jij jouw behoefte voldoen, zonder toe te (hoeven) geven aan je ‘guilty pleasure’? Misschien zijn er andere middelen (die beter voor je zijn), of mensen die je kunt bellen of helpt het om simpelweg even pauze te nemen, naar buiten te gaan of een glas water te drinken.

Verlangen komt en gaat

Als zo’n verlangen de kop op steekt, ben je geneigd te denken dat het alleen over gaat als je toegeeft aan het verlangen. Dit is niet waar. Een verlangen is net als een gedachte of gevoel, en dat betekent dat het komt en weer gaat. Een verlangen is geen lichamelijke behoefte (al speelt dat bij roken of cafeïne misschien wel mee), maar meer een geestelijke behoefte. En ons verstand blijft drammen tot het zijn zin krijgt.

Als je het verlangen simpelweg kunt observeren, zoals je ook met gedachten kunt doen, krijgt het minder lading. Wees je ervan bewust dat het een gedachte (of een gevoel) is, en hoe sterk ‘ie ook mag zijn, jij kunt altijd kiezen om anders te reageren.

Ik ga nu lekker muziek opzetten én een kop thee maken.

Hoe ga jij om met toegeven aan verlangens? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *