Ga naar de inhoud

Moonbird: slim hulpmiddel voor een goede ademhaling

  • door

Er bestaan tal van oefeningen om je ademhaling te verbeteren. De meeste vragen dat je er met je aandacht bewust bij blijft en bijvoorbeeld gaat tellen of met je handen je buik voelt bewegen. Ik merk vaak dat ik daarbij snel word afgeleid door andere dingen. Als jij daar ook last van hebt, lees dan vooral verder. De Moonbird is een slim hulpmiddel voor een goede ademhaling. Hoe het werkt, leg ik je hier uit!

Een goede ademhaling is belangrijk

Al eerder schreef ik een artikel over het belang en de voordelen van een goede ademhaling. Maar het is niet zo makkelijk om daar consequent mee te oefenen en je aandacht er bij te houden. Tenminste, dat vind ik!

Omdat ik wel snap dat het belangrijk is om mijn ademhaling te trainen en mezelf daarmee ook te kunnen helpen ontspannen, werd ik heel enthousiast toen een cliënt van mij over de Moonbird vertelde.

Wat is Moonbird?

Ik kan me voorstellen dat je geen flauw idee hebt van wat een Moonbird is. Dat had ik in eerste instantie ook! Moonbird is een handzaam apparaatje dat je gebruikt als jouw persoonlijke ademcoach. Het apparaatje past in je hand, en door middel van een duimsensor meet ‘ie je hartslag tijdens het ademen. Daarmee krijg je dus directe feedback over wat er in je lichaam gebeurt als je met je ademhaling werkt. Dit wordt ook wel ‘biofeedback’ genoemd.

De moonbird leg je in je hand als je wilt gaan oefenen, met je duim op de sensor. Dan gaat ‘ie uitzetten om de inademing na te bootsen, en vervolgens krimpt ‘ie weer als het tijd is om uit te ademen. Je hoeft dus zelf niet na te denken, je kunt heel intuïtief de beweging van het apparaatje volgen.

Moonbird

Een compleet programma

Je kunt Moonbird gebruiken met een app, waarin je ook uit verschillende programma’s kunt kiezen. Het is eigenlijk een complete cursus over de ademhaling. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat het effect is van stress op je ademhaling en op je brein, en hoe je dit zelf kunt beïnvloeden. Maar er zijn ook programma’s (gidsen) over specifieke thema’s, zoals angst, stress of slaap. Je kunt kiezen voor een begeleiding, met gesproken instructies of uitleg over de onderwerpen of deze begeleiding uitzetten en in stilte oefenen.

Op basis van een thema dat je kiest, wordt er een tempo bepaald. Maar je kunt er ook voor kiezen een eigen tempo in te stellen, of je ideale tempo laten bepalen door de Moonbird. De lengte van de oefeningen varieert van 2 minuten tot 30 minuten en dit kun je zelf instellen in de app. Het mooie is dat je ook een standaardprogramma kunt instellen, die je dan ook zonder app kunt gebruiken.

In de app kun je direct terugzien wat het effect van je ademoefening is geweest. Voor de competitieve mensen kun je er ook precies zien hoelang je al geoefend hebt en hoe vaak je oefeningen hebt gedaan.

De Moonbird is even een investering (je betaalt er €179,00 voor) maar ik vind het ‘t wel echt waard!

Momentje van rust in de drukte met Moonbird

Ik heb zelf gemerkt dat ik sneller geneigd ben ademoefeningen te doen als ik de Moonbird zie liggen. Vaak leg ik ‘m dus op een plek neer waar ik regelmatig langsloop, of waar ik juist rustig ga zitten. En dan neem ik even de tijd om een oefening te doen. Het apparaatje werkt op die manier ook als een visuele reminder om te oefenen.

Doordat de Moonbird ook werkt zonder app kan ik hem ook gebruiken als mijn telefoon niet in de buurt is. Ik vind dat een heel groot voordeel, omdat ik er op let dat ik minder vaak m’n telefoon gebruik. De oefening die ik als standaard heb ingesteld is een adempauze van 10 minuten, dus dat kan vaak even tussen twee dingen door. Ogen dicht, aandacht bij m’n ademhaling en even tot rust komen.

* Als je koopt via bovenstaande link, ontvang ik daar een kleine vergoeding voor.

1 reactie op “Moonbird: slim hulpmiddel voor een goede ademhaling”

  1. Pingback: Boekreview: blijven ademhalen - Lekker in je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *