Ga naar de inhoud

Een spijkermat om te ontspannen?!

Ik heb hem al een aantal jaren in huis, maar nog niet echt uitgebreid beschreven: een spijkermat. En ja, dat is precies zoals het klinkt πŸ˜‰ Een stoffen mat met allemaal spijkers (spikes) waar je op kunt liggen om te ontspannen.

Acupressuur

Een spijkermat (of acupressuurmat) maakt gebruik van ‘spikes’ om bepaalde punten op je lichaam te stimuleren. Dit is wat ook gebeurt met acupressuur of acupunctuur. Het stimuleren van deze punten zorgt voor een betere doorbloeding. Afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd en de spieren ontspannen.

Er zijn zowel spijkermatten als spijkerkussens te koop, en je hebt ook matjes alleen voor je voeten. Er zitten enorm veel drukpunten in je voeten. Het is mij nog nooit gelukt om met blote voeten langer dan een paar seconden te blijven staan πŸ™‚

Pijnlijk of ontspannen?

De eerste keer dat ik op die mat ging liggen, was het niet direct heel comfortabel. Het is niet echt een lekker gevoel dat je gaat liggen op allemaal spitse puntjes die in je rug prikken. Maar ik vond het ook wel snel wennen. Het is een goede oefening om je over te geven, te focussen op je ademhaling en te ontspannen.

Het opstaan is niet echt een prettig momentje. Want dan heb je net even ontspannen gelegen en dan ga je de druk weer verplaatsen en prikken ze allemaal weer even venijnig in je rug. Na het opstaan voel ik soms echt nog wel wat tintelingen in mijn rug als ik er een tijdje op gelegen heb.

Inmiddels kan ik echt wel zeggen dat het me helpt om te ontspannen en pak ik vaak het kussen of de spijkermat erbij na een drukke of stressvolle dag. Soms ga ik halverwege de dag of na het werk even liggen, zo’n 20 minuutjes. Dan pak ik ook de verzwaringsdeken erbij, en zet ik een yoga nidra oefening op. Dat vind ik Γ©cht een rustmoment.

Beter slapen?

Mijn voornaamste doel om een spijkermat uit te proberen was vanwege de verhalen die ik las om beter te slapen. Aangezien dat nog wel eens een uitdaging is voor mij, heb ik een paar jaar geleden mijn eerste mat gekocht.

Ik gebruik hem nu nog steeds regelmatig om even wat te lezen voordat ik ga slapen. Ik heb het idee dat ik er vaak dieper door slaap, maar ik kan niet zeggen dat dit altijd het resultaat is. Soms heb ik nog steeds onrustige nachten na het gebruik van de spijkermat.

Nekkussen versus mat

Nadat ik een tijd gebruik heb gemaakt van de spijkermat, heb ik er ook nog een spijkerkussen bij gekocht. Helaas niet matchend qua kleur. Het spijkerkussen gebruik ik soms op de bank, in bad of tijdens yoga-oefeningen. Het is wat handzamer om mee te nemen of er even bij te pakken.

Het voordeel van het nekkussen is dat je nek over het algemeen al bloot is en je er dus niet altijd voor apart hoeft te gaan liggen. Soms gebruik ik ze ook samen, dan lig ik met mijn rug op de mat en heb ik het kussen in mijn nek. Dat is vooral fijn na een dag achter de computer om ook even m’n nek en schouders te laten ontspannen.

Ik heb deze spijkermat:

En dit spijkerkussen:

Spijkermat om te ontspannen!

Mijn conclusie over de spijkermat is dat deze echt helpt om te ontspannen. Ik heb ook al aan veel mensen een spijkermat geadviseerd. En hoewel het echt niet aantrekkelijk klinkt om op een mat met spijkers te gaan liggen, heb ik er veel plezier van!

Wat wel echt een aandachtspunt is, is dat je er een kiest van goede kwaliteit. Wij hebben tussentijds een tweede mat gekocht die goedkoper was, maar waar we ook echt geen plezier van hebben gehad. Verdiep je er dus goed in en lees de reviews van anderen. Neem ook niet zomaar aan wat ik je hier vertel, maar ga even op onderzoek uit naar het gebruik van materialen etc.

* Als je via de links hierboven koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor.

spijkermat ontspannen