Ga naar de inhoud

5 Tools die je kunnen helpen ontspannen

  • door
helpen ontspannen

Ontspanning vinden is soms best lastig. Ik merk dat ik nog te vaak maar doorga, van hot naar her vlieg en weinig aan rust en ontspanning toe kom. Toch heb ik in de loop van de tijd wel een aantal tools verzameld die kunnen helpen ontspannen. Ik deel hier mijn favorieten met je.

Ontspanning komt niet vanzelf

Ik weet niet hoe het er bij jou aan toe gaat, maar bij mij komt ontspanning meestal niet vanzelf. Ik vind de doe-modus makkelijker en vanzelfsprekender dan de rust- en ontspanmodus. Maar ik ben me er wel van bewust dat het belangrijk is om voldoende te ontspannen.

In de afgelopen jaren heb ik verschillende dingen gevonden die mij kunnen helpen ontspannen. Misschien heb jij er ook iets aan!

Spijkermat / spijkerkussen

Ja, bij deze denk je niet meteen aan ontspanning. Dat snap ik helemaal. Een spijkermat of spijkerkussen klinkt echt alles behalve ontspannen! En toch is het heel fijn. Ik kocht een paar jaar geleden voor het eerst een spijkermat. In het begin is het echt wel even wennen, maar de kunst is om je over te geven en te focussen op je ademhaling.

Later hebben we er nog een andere bij gekocht, maar die was veel minder scherp en had ook minder effect. De mat van Flowee heeft mijn voorkeur!

Later heb ik er nog een los spijkerkussen bij besteld. Deze neem ik mee naar yogales en gebruik ik bijvoorbeeld na een vermoeiende dag op de bank. Zelf gebruik ik het kussen tegenwoordig vaker dan de mat, omdat ik hem praktischer vindt.

Oogkussen

Bij de yogales ontdekte ik de weldaad van een verzwaard, naar lavendel geurend oogkussen bij de eindontspanning. Wat was dat lekker!

Inmiddels gebruik ik die ook thuis, soms in combinatie met de spijkermat en soms gewoon los om even mijn ogen tot rust te laten komen. Ik heb deze leuke roze*, maar ze zijn er ook in andere kleuren. Er zijn ook rechthoekige, maar ik vind zelf deze vorm erg fijn.

De lavendelgeur zorgt voor extra ontspanning en de verzwaarde vulling voelt ook erg prettig. Ik slaap er niet mee, maar gebruik hem vooral als ik overdag een rustmoment zoek.

Zwaartedeken

Eerder schreef ik al over mijn ervaringen met het slapen onder een verzwaringsdeken. Nu de zomer weer voorbij is en het niet meer zo heet is, ligt ‘ie weer op bed. Inmiddels heb ik ook een kleinere verzwaringsdeken gekocht die ik meeneem op vakantie. Die is maar 7 kilo in plaats van 13 en dat is toch wat makkelijker meenemen!

Een verzwaringsdeken heeft een kalmerend effect waardoor je beter kunt slapen. Soms ga ik er overdag ook onder liggen om bijvoorbeeld een yoga nidra sessie te doen.

EFT (Emotional Freedom Techniques)

EFT mag wat mij betreft niet ontbreken in het rijtje met tools om te helpen ontspannen. Als je deze blog langer volgt weet je al wel dat ik daar heel enthousiast over ben.

Ik gebruik EFT op allerlei verschillende manieren. Soms even kort voor een lastige afspraak, soms om juist alles van de dag even los te laten en relaxter de avond in te gaan. Je vindt in deze blog inspiratie om zelf EFT te oefenen.

Moonbird

Ook over de Moonbird * schreef ik eerder al een uitgebreidere blog. Dit handige hulpmiddel helpt je om je ademhaling te trainen, zodat je lichaam kan ontspannen en herstellen. Door dit regelmatig te oefenen, leer je zelf herkennen wanneer je ademhaling gestrest en gejaagd is en hoe je de ademhaling tot rust kunt brengen.

Wat is jouw ideale tool om te helpen ontspannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *